Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

На Балканите с любов vol 2

17.08.2019 @ 6:00 - 22.08.2019 @ 23:00

_MG_7862

Привет добри люде,

Няма нищо по-хубаво да опознаем планите около нас. Този път „нас“ го тълкуваме по-разширително и ще опознаваме планините в околията на България. Отиваме в сърцето на Балканите – там където се пие люта ракия и се обича и мрази силно!

Ето го и планът за действие:
17-ти август събота:
Тръгваме рано сутринта посока град Гусинье, Черна гора. Маршрутът ни минава няколко държавни граници, затова и целят ден е предвиден само за път. Пътят е около 9-10 часа до там. Очаква се да пристигнем вечерта, разпъваме палатките, готвим си набързо и очакваме с нетърпение следващия ден.

18-ти август неделя:
Ставаме рано сутринта, оправяме си целия катун и потегляме, заедно с палатките нагоре посока най-високия връх в Албанските алпи – Мая езерце( 2693м.), в планината Проклетия. Самата планина Проклетия се отличава с доста алпийски форми, затова и гледките ще си струват през цялото време. Тъй като е много трудно върхът да бъде качен за един ден, ще нощуваме малко под него на брега на едно алпийско езеро. Даваме му втори шанс да се срещне с нас, защото при първата ни среща през 2016 г. се оказа прекалено засенежен.

19-ти август понеделник:
Ставаме пак рано сутринта ( около 05:30 ч.) и тръгваме към заветната цел – Мая езерце. Качваме върха и слизаме обратно към колите в град Гусинье. Оправяме багаж, почиваме, пием по кафе и потегляме към следващата ни цел – Босна и Херцеговина. Очакват ни 5 часа шофиране около 260 км път до района на Тентиште, в района на планината Маглич. Знаете – палатки, катун, ракия, нощувка.

20-ти авгут вторник:
Ранно ставане…отново.С колите се закарваме до подножието на връх Маглич – почти най-високият на територията на Босна и Херцеговина (2386м.) Започваме изкачването към билото на планината по стръмния ѝ склон. Достигаме билото в сладки приказки.. Оттук до върха имаме около час. Панорамата от него е великолепна – малко под нас еТърновачкото езеро, на юг се наслаждаваме на великолепните и негостоприемни черногорски планини.. В зависимост от времето може да направим слизане през Търновачкото езеро или да се върнем по обратния маршрут. Няма да губим време и един път достигнали колите се евакуираме към една моя мечта – град Сараево. Там нощуваме като хората…т.е на място с баня. Ако имаме рожденници този ден – празнуваме бурно!

21-ви август сряда:
Денят е отделен за разглеждане на Сараево. Градът има какво да прдложи за всеки. Следите от войната са все още пресни – както физически, така и в спомените на самите хора. Ако някой е влязъл в серия за планини – може да се разходи до връх Мала Каба (2088 м.) в планината в близост до Сараево – Трескавица.

22-ри август (четвъртък).
Ставаме…абе, ставаме някак и потегляме към София. Очакват ни 600 км път и около 12 часа търалякане по балканските пътища. По пътя спираме за обяд във Вишеград ( Република Сръбска) и гледаме Моста над река Дрина (който е мега…хората и книга са му посветили дори). Пристигаме късно в София.

Максимален брой участици – 12 героя. С предимство са членове на клуба.

За да се насладите цялостно на туй пътешествие препоръчвам някоя от двете книги ( или и двете) за прочитане:
1. Георги Бърдаров – „Аз още броя дните“
2. Иво Андрич – „Мостът на Дрина“

Препоръчителна Екипировка и необходими вещи:
– трекинг обувки
– щеки
– спален чувал и шалте
– самар
– малка раница
– термо бельо
– палатка
– храна
– слънчезащитен крем
– слънчеви очила
– челник
– примус ( който има)
– репелент
– дъждобран
– каска ( който има)
– бански
– лична карта или задграничен паспорт валиден до м.февруари 2020 г.
– посуда ( канчета, чинийки, прибори)

Фейсбук събитие 

Детайли

Начало:
17.08.2019 @ 6:00
Край:
22.08.2019 @ 23:00

Организатор

Софийски планински клуб
Email:
office@spk.bg
Уебсайт:
www.spk.bg

Място

Балкански полуостров
Черна гора + Google Map