Вероятно за първи път чувате за Нанга Парбат, въпреки че е един от 14-те най-високи върха на Земята. Въпреки своята слаба популярност спрямо други върхове, като например Еверест, Нанга Парбат е смятан за един от най-опасните. За това свидетелства фактът, че върхът е изкачван 287 пъти, а 64 алпинисти са останали завинаги по склоновете му. Смъртността му до 1990 година е трудна за асимилиране – цели 77%! Това означава, че от 4 човека, осмелили се да опитат да изкачат Нанга Парбат, смъртта са намирали трима.

По-впечатляващо е обаче, че Нанга Парбат никога не е изкачван зимно време(заедно с К2 остават единствените неизкачени зимата). Вчера (15 декември) започна поредният опит за покоряването му. Пореден, защото досега са направени 16 опита и всичките са неуспешни. Изглежда шансовете този път са доста големи. В експедицията участват трима от най-добрите алпинисти в момента – Симоне Моро, Дейвид Гьотлер и Емилио Превитали. Биографиите и на тримата са обширни и няма да се спираме в подробности. Симоне Моро е направил първите зимни изкачвания на цели три осемхилядника – Макалу, Гашербрум II и Шишапангма. Шансовете за успех са големи, но и залозите също такива.

 

Експедицията

Нанга Парбат е със седемстотин метра по-нисък от Еверест, но изкачването му е смятано за много по-голямо предизвикателство, отколкото това на първенецът на планетата. Експедицията ще се проведе в един от така наречените “прозорци” – няколко дни през сезона, когато условията са поносими. Под поносими разбирайте минимална температура от -60 градуса и максимална от -15. Предполага се, че времето ще е сухо, а ниските температури, гарнирани със свирепи ветрове означава само едно едва поносим, екстремен студ. Друго предизвикателство е топографията на Нанга Парбат и района около него. Базовият лагер е разположен само на 3610 метра надморска височина, което е изключително ниско, сравнено с останалите хималайски първенци.

За да бъде купона пълен Симоне Море и компания са избрали да превземат Нанга Парбат по най-трудния маршрут – Rupal Face. Rupal Face е най-високата планинска стена в света – 4600 метра. Тримата ще се нуждаят от целия опит и сили, които имат за да преодолеят планината и прищявките на времето.

Експедицията вече е в ход и ние ще следим нейното развитие. Повече информация ще откриете тук.