Дали трагедията на Еверест ще коства целият сезон за изкачвания?

Случи се случи най-голямата трагедия на Еверест. В ранната сутрин на 18 април, около 6 :10 местно време огромна снежна маса потегля надолу по стръмния склон на ледопада Кхумбу. На пътя й стои екип от 25 катерачи – повечето от тях шерпи. Без чужденци. Първоначалните данни бяха за 13 загинали, после цифрата се увеличи на 16 и още 9 сериозно ранени. Всички те са потеглили от Базовия лагер на Еверест до Лагер 1. Задачата им била да фиксират въжета по ледопада Кхумбу – първото сериозно препятствие за очакваните групи от желаещи да покорят върха, много от тях туристи. Със себе си носят и голямо количество багаж, който да оставят в Лагер 1.

 

Тази фактология изглежда доста приемлива. Еверест, височина, лед … нищо впечатляващо, има лавини. Много от хората обаче обърнаха внимание чак като се оказа, че сезон 2014 на Еверест може да не се състои. Това се случи след като някои от експедициите се отказаха от намеренията си. От друга страна шерпите обявиха, че нямат желание да има сезон на Еверест след “предложението” на Непал за обезщетение. Обезщетението е именно 10 000 от застраховка + 400 в щатски долари. Това абсурдно възнаграждение повдигна въпроса дали шерпите не рискуват прекалено много и да получават съвсем малко възнаграждение. За изкачване един шерп взима около 125 долара. Дали си струва да си на 5800 метра и да получаваш 125 долара на ден? А същевременно общото възнаграждение за шерпите е малка част от сумите похарчени от експедициите… но без тях явно те са невъзможни.

 

В момента Базовият лагер под Еверест е хаотично място и по-горе в планината няма нищо подготвено. Без гръбнакът на тези изкачвания, шерпите, сезонът изглежда изключен. А може би е време да се погледне и оцени подобаващо труда, който шерпите полагат.

 

Още за трагедията на Еверест: