Фоторазказ за опита на Давид Лама да изкачи за първи път по североизточната стена недостъпния връх Машебрум.

Давид Лама е австрийски катерач и е познат като човек, който никога не си поставя лесни цели ( първият човек изкачил свободно, без осигуровка, Серо Торе в Патагония), но дори и за неговите възможности североизточната стена на Машебрум представлява нещо грандиозно. Един от малкото маршрути в Хималаите, който никога не е бил изпробван – само две експедиции са се осмелили да опитат, но без кой знае какъв успех. Австрийските катерачи Давид Лама, Петер Ортнер и Хансйорг Ауер прекараха над 6 седмици под североизточната стена, но така и не успяха да се увенчаят с успех. Ето краткия разказ на Давид Лама:

Самото пътуване до подстъпите на Машебрум е приключение/photo Andreas Gradl/Red Bull Content Pool

 

Машебрум не е Еверест – всъщност е много по-труден:

Да – това е една от най-рядко изкачваните планини в света. Височината му се доближава до тази на Еверест, но изисква много повече умения, за да бъде изкачен. Има само 15 изкачвания през последните 75 години, през които се правят опити да бъде изкачен.

 

И никой не го е изкачвал по североизточната му стена: 

Точно така. Само две експедиции са опитвали преди нас – една американска и една източно европейска. За съжаление и двете не са стигнали особено далеч, така че нямаме информация за по-голяма част от маршрута.

 

Кажи ни какво знаеш….

Това е един от най-трудните неизкачвани маршрути в света – нещо като да се изкачи Айгер, но с Серо Торе отгоре. Тръгва се от 4,800м. надморска височина и се стига до 7,821м. Ако мога да го сравня със Серо Торе е два пъти по-висок и два пъти по-голям – много по-комплексно е, ще трябва да бъдем на стената много по-дълго време, слизането ще е много по-трудно и фактът, че почти никой досега не се е опитвал да го качи, за да се поучим от неговите грешки го прави още по-труден. И още нещо – базовият ни лагер се намира на 4-5 дни от най-близкото селище.

Давид Лама и Питър Ортнер се приготвят/photo © Andreas Gradl/Red Bull Content Pool

Колко време мислеше, че ще ти отнеме изкачването? 

Мислех, че за 5-6 дни ще можем да се справим. Когато времето се оправи, снегът започна да се топи, което ни затрудняваше допълнително в придвижването нагоре. Единственият начин да се справиш с това е да тръгнеш с много малко екипировка нагоре и да се движиш бързо. Лесното катерене нагоре обаче е придружено с опасностни от ледени сераци, каменопади и лавини.

 

С колко малко екипировка по-точно?

Колкото се може по-леки – между 10 и 13кг на човек, включително въжета и екипировка.

Давид Лама, Петер Ортнер и Хансйорг Ауер/ photo © Manuel Ferrigato/Red Bull Content Pool

Малко повече детайли относно самото изкачване: 

За средната част от стената нямахме почти никаква информация, но знаехме, че по нея трябваше да се катерим по лед. Основната стена, която изисква смесено катерене ( лед + скала) започва над 7000м. Това вероятно щеше да е най-трудната и висока стена, която съм катерил.

 

Какво се случи когато поехте нагоре? 

Ние се катерихме, докато от двете ни страни постоянно падаха лавини. Понеже се движихме много бавно в размекналия се сняг, нямаше как да успеем да изпълним първоначалния план и нямаше как да осъществеим изкачването. Решихме, че продължаването нагоре ще представлява голяма опасност за живота ни и затова решихме да се върнем.

Трудно решение? 

Разбира се, вианги е такова. Инвестирал си толкова много време и усилия за да достигнеш до този момент и ти се ще да получиш нещо. Отне ни 6 седмици да стигнем до базовия лагер и да се аклиматизираме правилно и след това дори да не получиш реален шанс за изкачване е разочароващо. Но това беше единственото смислено решение с оглед на климатичните условия.

Давид Лама "бездейства" в базовия лагер/ photo Manuel Ferrigato/Red Bull Content Pool

А сега накъде? 

Тези пътувания изискват много енергия  и време. Изискват цялото ти внимание. Следващата цел ще е такава, която не изисква 2.5 месеца за катерене. Време е за нещо, което ще може да се катери само по тениска.

 

Какво ще открием в Google за Машебрум, ако искаме повече информация? 

Нищо. Абсолютно нищо. Няма никакви имена на части от маршрута, няма начертани линии на маршрути…За това място не се знае нищо. Именно заради това, Машебрум представлява такъв интерес за нас.

 

 

По материали на Ред Бул.