“Трябва да се катеря. Това е моята съдба” – Али Дорей

Скалното катерене, боулдър или дори това в зала изисква голяма набор от умения и физическа издържливост. Без съмнение катерачите знаят едно – две неща за здравословния начин на живот. Ето как катеренето може да ви осигури по-здравословен и щастлив живот:

Скалното катерене изгражда мускулите и подобрява издържливостта.

Независимо от факта, че мнозинството от начинаещи в този спорт вярват, че катеренето изисква основно мускули от горната част на тялото, то това не е така. Катеренето е изключително комплексен спорт, при чието практикуване се натоварват мускули в цялото тяло. За да успеете да достигнете до горния край на скалата ще са ви необходими отличен баланс, прецизни стъпки, добре развити мускули от долната част на тялото и на не последно място чистата мускулна маса. Също така катеренето е изключително добра кардио тренировка, наподобяваща джокинга на стълби. За един час катерене средно се изгарят около 700 калории. Често, за да достигнете желаната от вас цел ще трябва да развиете и своята гъвкавост.

Катеренето подобрява мозъчната дейност.

В допълнение на това, че катеренето спомага за тренировката на цялото тяло, то и увеличава уменията да се разрешават непосредствени проблеми – това най-вече се усеща при т.нар боулдър катерене ( тип катерене, при което не се използва въже и е на ниска височина, но за сметка на това напряга до краен предел дръзналия да го изпробва ).

Ето какво заявява Алекс Джонсън, част от отбора на North face: „ Аз мисля, че менталната част от катеренето, често е пренебрегвана. Необходимите движения в катеренето по даден маршрут често изискват яснота в съзнанието, за да може да се направи подходящо движение. Често, маршрутът до върха не е директно нагоре. Изисква се пълна концентрация и внимание към детайла, за да направиш успешно следващо движение – да поставиш крака си на най-подходящото място, преди да промениш центъра на тежестта на тялото си“
Всички тези часове прекарни на скалата не са загуба на време. Последните проучвания показват, че времето прекарано на открито може да намали симптомите на „синдрома на дефицита на вниманието и хиперактивността“, както и да подобри паметта. Също така може да освежи мозъка ви и да има същия ефект, както една чаша силно кафе.

Скалното катерене намалява стреса.

Актуални проучвания показват, че упражненията сами по себе си успвяват да увеличат нивата на хормона норепинефрин, познат оше като норадреналин. Именно този хормон се противпоставя успешно на дневния стрес натрупан в човешкия организъм. Също така, физическата натовареност може успешно да се притовопставя на различни ментални заболявания, включително различни зависимости, депресия и анорексия. Но катеренто, освен гореизброените фукнции, е придружавано и от някои екстра ефекти характерни само за него. Катерачите, които са вглъбени в заниманията си, често биват „връхлитани“ от чувство на еуфория, като успешно успяват да се борят с болката. Скалното катерене се свързва с допълнително редуциране на натрупания стрес.

Целеустремеността е едно от качествата, които можеш да придобиеш благодарение на катеренето.

Придобиваш ценни умения, приложими в живота.

Каквито и причини да посочихме в горните редове, за мнозинството от хората, занимаващи се с катерене те остават на заден план или поне не са основната причина за практикуването на този спорт. “От физическа гледна точка, катеренето е невероятно комплексно упражнение, но едно от най-добрите нещата, които получаваш от него са свързани с духовното израстване. От тази гледна точка, катеренето е незаменим учител на някой ценни качества, които биха били полезни и в живота – решителност, търпение, концентрация.” – мнение Сидър Райт, който е част от отбора на North face.

Наскорошно проучване направено сред деца със специални нужди, които се катерят в зала показали, че  след шест седмични тренировки, тяхната увереност и самоефиктността им се подобрила драстично.

Може би сте се чудили защо има множество мотивационни постери с катерачи на тях. На мнозинството от катерачите им е присъщо да се сблъскват с нови и непознати предизвикателства всекидневно – без значение дали ще е някой нов маршрут в залата или на открито. „Аз мисля, че духовните и ментални ползи от катеренето са повече, отколкото физическите. И съм сигурен, че за всекиго те са различни. Процесът на преодоляване на собствения си страх по време на катерене, спомага да се справиш и с другите предизвикателства в живота си.“ – това е мнението на Алекс Ханолд, който е познат най-вече със соловите си свободни изкачвания т.е такива без осигуровка. 
Ето няколко насоки дадени от професионални катерачи, за всички, които искат да се пробват да погледнат света от птичи поглед:

1. Тренирайте в залата за катерене – хубаво е да придобиете основни умения в катеренето, преди да излезете да се катерите на скали. В София залите не са много, но за сметка на това са уютни и пълни с хора, които биха ви помогнали в първите ви стъпки нагоре.
2. Не забравяйте обаче скалите – нека признаем, че катеренето в зала, по маршрут, който е оцветен е по-лесно и не чак толкова вълнуващо сравнение с това сам да търсиш и намираш следващата хватка. Залите са прекрасен начин да тренирате, но скалното катерене е най-добрия начинт да подобрите своята техника.
3. Проверявайте няколко път осигуровката си – Катеренето със сигурност не може да бъде поставено в графа „безопасни спортове“. Ето защо никога не трябва да пренебрегвате сигурността при осигуряването си. Катеренето наистина може да се превърне в опасен спорт в момента, в който станем мързеливи.
4. Използвайте магнезий – Катеренето е изморително и е свързано с много усилия. Те логично довеждат до изпотяване и най-вече изпотяване на ръцете ви. Използвайте магнезий, за да подобрите сцеплението между ръцете и следващта хватка.
5. Наследете се на катеренето – Безмислено е да се катерите, ако не му се наслаждавате. Представете си, че то е една игра, подобна на тази от детството ни, при които безгрижието беше основния момент.

По материали от http://www.huffingtonpost.com/