Никой няма да ви помогне по-добре от самите вас.

 

Вероятно повечето от вас, които са попаднали на този материал, вече са чули за трагедията която се разигра наскоро в Хималаите. На 14 октомври циклонът Хъд премина през Непал. В следствие на това, незапомнени гръмотевични бурии, снеговалеж и лавини обвхванаха района, причинявайки смъртта на над 30 алпинисти в райнона на връх Анапурна. През активните катерачни сезони ( април-май и октомври – ноември) такива бурии са изключителна рядкост, но тази година бе изключение. Трекингът в държави като Непал може да бъде опасен. Но това не означава, че не бива да се прави. Точно обратното – ето няколко неща, които трябва да имате предвид, преди да предприемете първото си пътуване към Хималаите, според National geographic.
1.Сами или с туроператор?

 

Този избор се базира изцяло на опита, който имате в пътуванията, организацията им и не на последно място опита ви в планината. Вариантите са много – от това да тръгнете с международна компания, която се е доказала в такъв род пътувания ( която ще ви предложи отлични водачи, логистика, допълнителните медецински грижи при необходимост, екипировка и уменията, с които да я използвате), местна компания ( стандартен местен водач, логистика и възможност за евакуация при спешен случай) до това да организирате всичко сами. Бихте имали възможността да се насладите на Хималаите при всеки един от изборите си. Просто бъдете сигурни, че вашият избор ще отговаря на опита ви и възможностите да взимате правилните решения, ако нещата се оплескат. Ако избирате варианта с туроператор, нека цената не бъде определяща за избора ви. Направете предварително проучване на компаниите, които предлагат такива услуги, потърсете и мнения на други участници в подобни експедиции.
2. Нуждаете ли се от водач или носач?
Когато избирате да организирате всички сами, изборът ви дали да наемете водач или носач на багажа ви е много важен. Носачите често нямат почти никакъв опит в планината. Макар и издръжливи и здрави физически, те ще се окажат безполезни в критична ситуация, в която трябва да се взимат решения „на живот и смърт“. Всъщност, наша отговорност е това да се уверим в правилната екипировка на носачите, както и да се погрижим за тяхатна безоопасност. Водачът, от друга страна, ще има опит във високата планина, знания за оказване на първа и долекарска помощ. Най-вероятно ще бъде и сертифициран ( най-често от „Непалската планинска асоциация“ или „Център по алпинизъм Кхумбу“). Водачите трябва да осигуряват максималната ви безопасност в планината.
3. Знания за високата надморска височина.
Често трековете в Хималаите са на голяма надморска височина, но без да имате нужда от специални сечива ( котки, въжета, пикел и т.н). Базовите лагери на Еверест и Анапурна са на над 5 400 метра( най-високият връх в Европа е Елбурс и е висок „само“ 5 642м.). Тази височина в комбинация с неопитността на някой катерачи, често води до смъртни случаи. Всеки, дръзнал да предприеме подобно пътуване в Хималаите трябва да знае как да разпознае, избегне и лекува височинната болест. Тук може да придобиете основните познания за високата надморска височина.

 

4. Прогнозата за времето.
Интернет е пълен с най-различни сайтове, имащи за предмет да предугаждат времето в планината. Най-вероятно едно такова проучване ще ви отнеме немалко време, затова ви даваме нашите фаворити – тук и тук.
5. Комуникация

 

Добрата комуникация е от изключителна важност, когато сте във високата планина. Сателитният телефон все още е без алтернатива. Наемането на сателитен телефон с предплатени минути вече не е скъпо удоволствие и може да го използвате, за да проверите прогнозата за времето или да организирате спасителна акция в случай на спешност. Едни от най-добрите сателитни мрежи са Himalaya are Thuraya и Immarsat.
6. Носете аптечка и знайте как да я използвате.
Вашата аптечка трябва да съдържа лекарства, които успешно се справят със симптомите на височинната болест. За повече информация, говорете с вашия лекар. Ако той няма опит с такива медикаменти, обърнете се към някоя туроператоркска компания, която осъществява пътувания в Хималаите. Сложете още медикаменти, които да потушат болката при евентуално възникване на травми от катеренето.
7. Евакуация с хеликоптер
Спасителните акции с хеликоптер вече не са толкова трудно достъпни, както в миналото. Не са и толкова скъпи. Global Rescue е доказан оператор на успешни евакуации с хеликоптер от високите части на планината. Цената на услугата също е на добро ниво. Някой застрахователни компания  включват в застрахователните полици и услугата евакуаиция с хеликоптер. Все пак, ако нямате Global Rescue то една спасителна акция ще ви струва около 10 000$.

 
8. Подкрепете Khumbu Climbing Center и Porters Progress.

И двете организации помагат с обучение на носачи и водачи във високата планина.
9. Бъдете консервативни
След всички гореизброени съображения, най-важното нещо в безопасността ви са вашите лични решения. След няколкодневни преходи сред красиви пейзажи, сред интересната Непалска култура е много лесно да забравите за опасностите, които крият високите планини. Ако климатизацията, здравето или просто увереността ви не са на желаното ниво или тези на спътниците ви, върнете се или просто вземете един допълнителен ден почивка. Планината е изключително безмилостна дори и при една грешна стъпка.