Какво се обърка при обикновено спокойния и безопасен преход през циркуса на Анапурна?

През месец април 16 алпинисти загубиха живота си под склоновете на Еверест. Сезонът едва беше започнал и тази трагедия постави под въпрос дали жертвите си струват. На второ място остана въпросът дали въобще да има изкачвания през този сезон. Дали заради финансовата страна на нещата или може би властите са взели нужните предпазни мерки, сезон все пак имаше.

 

Няколко месеца по-късно, на 15 октомври абсолютно изневиделица достигна вестта, че в Хималаите се е разиграла нова трагедия. Този път цифрите бяха още по-големи, въпреки че животите никога не бива да бъдат просто цифри. В един момент повече от 100 човека бяха без радио връзка и съдбата им беше неизвестна. Появиха се два въпроса – защо жертвите са толкова много и каква е била целта на прехода.

 

Като стане дума за Хималаите първата асоциация е алпинизъм и изкачване на най-високите върхове на планетата. Но не такъв е конкретният случай. Планинската верига дава живот на долините под нея и освен това предоставя уникални гледки – от тучна зеленина в ниското, до острите като зъби планински първенци. Извън алпиниския сезон, Хималаите са популярна туристическа дестинация и за това еднозначно говори цифрата от 100 000 посетители годишно. Един от най-красивите райони на веригата е циркусът на връх Анапурна. Анапурна е висок 8091 метра и е известен като един от най-смъртоносните върхове за изкачване. В противоречие с този факт се явяват ниските му части, които са известни със своята относителна безопасност и са предпочитани за трекове по това време на годината. Преходите траят около 2-3 седмици и времето след лятото го позволява.

 

Но какво се е обърка?

 

Първо, трябва да се отбележи, че маршрутът минава през прохода Торонг-Ла. Той е разположен на 5416 метра – над 600 метра по-високо от връх Мон Блан (48010 м.). Това може да доведе до височинна болест, което представлява опасност, ако не се спазят основните правила при преходи в Хималаите и във високите планини като цяло. Някои от ентусиастите са постъпили необмислено – решили са да поемат през прохода, надявайки се симптомите да утихнат или успеят да прекосят прохода преди да болестта да ги олбземе напълно.

 

Разбира се, това не е проблемът, за който става дума. Без да обвиняваме природата, нещата са се объркали точно в тази част на уравнението. Типично спокойният сезон за трекинг е бил нарушен от тропическия циклон Худхуд. Подхранван от топлите води на Бенгалския залив, циклонът бързо прераснал в мощна буря. За да бъдем абсолютно точни, силата на циклоните намалява, когато стигнат суша, но тук не става дума единствено за Худхуд, а за ефектите от него. Те се усещат дълбоко във вътрешността на континента и за пример може да посочим, че когато настъпи сезонът на мусоните и в Индия валежите са ежедневие, в Хималаите са едни от най-трудните месеци за изкачвания, придружени от ежедневни тежки снежни бури, лавини, ураганни ветрове и други.

 

Времето край Анапурна бързо се влошава и тук идва друго бедствие, което е изцяло човешка грешка. Повечето туристи не познават добре пътя, а носачите, които са наели (и познават маршрута като петте си пръста) са обикновено 1 или повече дни пред тях. Целта е да пренасят нужната екипировка, а туристите да носят със себе си само най-важните неща – храна, вода и проста екипировка. Ориентирането не е проблем при ясно време, но както навсякъде по света е трудно и дори невъзможно да намерите правилната посока. Дори фактът, че метеоролозите са разпознали променящото се време, това не е било достатъчно да бъдат извадени туристите от опасната зона. Припомняме, че събитията се случват на над 5000 метра. На места снеговалежът бил около метър, а на това място вариантите за подслон липсват. Докато едни са намерили подслон други са поели риска да слезнат по време на бурята.

 

За да обобщим, причината за случая е в бързо променилото се време и циклона Худхуд. Но в ерата на високите технологии това не е било изненада в средите на метеоролозите – даже напротив. Худхуд е бил важно събитие, което е следено прецизно и ефектите от него са били ясни. Броят на жертвите за пореден път се свежда, до човешка грешка – лоша комуникация, недостатъчна или липсваща подготовка, лошо екипировка и самонадеяни решения, без те да бъдат съобразени с по-запознатите в ситуацията. За да завършим все пак статията с положително настроение, се надяваме поуките да бъдат взети и в бъдеще подобни трагедии да бъдат предотвратявани навреме.

 

Полезни линкове

 

 

 

Снимка: http://www.footandshadows.com/