За пореден път бюрокрацията победи човека.

За съжаление, китайските власти не са дали позволение на алпинистите Адам Биелецки (Adam Bielecki)  Алекс Чикон (Alex Txicon) и Денис Урубко да направят опит да изкачат за първи път през зимата втория по височина връх в света – К2 ( 8611м. )

Рано сутринта на 25 декември Денин Урубко е информирал участниците в експедицията, че властите на провинция Синдзян, няма да позволят на експедицията на направи своя опит. Урубко се е опитал да обеди китайските власти, че те биха могли да се отправят директно към планината, без да спират в населени места, но за съжаление и това не е склонило адмистрацията да се съгласи.

 

От своя страна властите в провинция Синдзян посочват като мотив за отказа си, че ситуацията в момента е много опасна за чужденци. Това се дължи на задълбочаващия се военен конфликт между изповядващите исляма уйгури и представителите на китайската етническа група хан. В официалното съобщение се посочва още, че алпинистите могат да се върнат по тези места, когато ситуацията се нормализира и тяхната безопаснот бъде гарантирана с по-голяма сигурност.

Все пак Адам Биелецки остава оптимист за тази зима, като посочва, че “със сигурност ще има продължение”.

За нас оставя единствено да следим каква ще е новата амбициозна цел на талантливата свръзка и следващият път бюрократичнисте спънки да не са основния проблем, с който трябва да се справят.