Зарежда Събития

« Всички Събития

Tour de Сакар

септември 1 @ 18:15 - септември 7 @ 21:00

Привет,

Така не съм се вълнувал за събитие от първото ни ходене в Странджа през 2015 г.! Описанието ще е дълго, та си сипете кафе, настенете се удобно и четете… 🙂 ( не мога да изпиша всичко интересно, затова само щриховам). НУЖНИ СА 3 ДНИ ОТПУСК!

Събитието е замислено за велопътешествие сред непознаните нам дебри на Сакар планина. И за да е пълен кефа накрая – пътешествието ни ще завърши в добре познатия и обичан – Синеморец.

Сакар е сравнително ниска планина, намираща се между реките Марица и Тунджа. Дължината й е 40 км, а ширината около 12-15 км. Изключително слабо посещавана планина от туристи, което я прави изключително интересна. За сметка на това – тук могат да се открият следи от живот на повече от 4000 години. Та, да се залаяваме с плана:

1-ви септмеври (0 ден): Хващаме влака от Централна ЖП Гара посока Свиленград. Влакът тръгва в 18:15 ч. и пристига в 23:30 ч. Настаняваме се набързо за спане в някоя къща за гости/хостел и дремем, изпълнени с нетърпение.

2-ри септември ( 1-ви ден): Ставаме рано, поздравяваме Райчо и потегляме. За днес имаме за задача да стигнем до края на света ( село Маточина). Ето го плана: Свиленград – с.Михалич ( отбиваме се да видим мнгоо добре запазена скална църква) – с.Маточина (крепостта Букелон) – с.Студена – с.Дервишка могила – с.Планиново – Устремски манастир. Нощувката ни е около манастира, където има вода. Спане на хамаци, чували и т.н. Каране за деня: около 75 километра, с малка денивелация.

3-ти септември ( 2-ри ден). Вече сме в Сакар планина. Ставаме, пускаме по една молитва и тръгваме пак: Устремски манастир – с.Мрамор – с.Орешник – гр.Тополовград – с.Сакарци ( оставяме багажа в къща за гости, където нощуваме) и тръгваме към връх Вишеград ( най-високият връх в Сакар – 856 метра). Разглеждаме долмени ( Славова кория; Бялата трева; Герена; Стоева круша; Авджика) и мегалити в същинската част на Сакар планина – спускаме се към водопад Казанките ( ако го има); Спускането ни ще ни отведе в село Българска поляна, продължаваме към село Хлябово и нощуваме в с.Сакарци ( къща за гости -Келтски клуб Армуда; свидетели казаха, че правили невероятно кюфтета….). – Каране за деня: около 65 километра, но с повече денивелация.

4-ти септември ( 3-ти ден): Сакарци – Палеокасатро (доста добре запазено тракийско светилище) – Тополовград – с.Капитан Петко Войвода – Срем – хижа Дрънчи дупка (тук се отбиваме само заради името) –с.Мелница – с.Раздел – с.Лалково – с.Шарково – с.Малко шарково – язовир Малко Шарково. Нощуваме около язовира на чували. Самият язовир е подходящ за плаж. Километраж за деня; 60 км, с умерена денивелация по предимно черни пътища.

5-ти септември ( 4-ти ден). Пътешествието ни в Сакар планина приключва и се отправяме към любимата Странджа. План за деня: Язовир Малко Шарково – село Горска поляна – Момина Църква – Факия – Голям Буковец – с.Близнак – с.Младежко – с.Визица – с.Кондолово. (нощувка на чували) Километраж за деня: 75 км. В зависимот от това каква е умората на групата, ще се преценим дали да се движим по асфалтови пътища или по пътечки.

6-ти септември ( 5-ти ден):село Кондолово – Резерват Силкосия – с.Кости – с.Бродилово – СИНЕМОРЕЦ! Вариант 2: Ако е валяло и е кално от село Кондолово директно се насочваме към Царево и от там към Варвара, Ахтопол и Синеморец. Ориентировъчен киломентраж за деня – около 45 км. Тук следва свободна програма – всеки преценява дали да спи на плажа или да се настани удобно между 4-ти стени в някоя стая. Вечерта дружно се замъкваме към бар Кораба 🙂

7-ми септември ( 6-ти ден): Айлчим, пием разни неща на плажа и по някое време идва да ни прибере автобус от Бургас, където си хващаме следобедния влак Бургас – София и се прибираме около 21:00 ч. в София.

Маршрутът е 60% черни пътища и 40% разбит асфалт.

Отиваме в изключително подходящ сезон, в който ще можем да се снабдяваме с дини, пъпеши, домати, смокини и всякакъв друг зарзават направо от бустани, ниви и градини. 🙂

Необходим инвентар:
1. Планински велосипед. (в отлично техническо състояние, няма резервни части по пътя)
2. Безопасност:
– Каска
– Очила
– Ръкавици
– ПЛАНИНСКА ЗАСТРАХОВКА – Задължително!
3. Резерни части и консумативи:
– Резервни накладки (Може и без, но се уверете че имате поне 60% от накладките преди тръгване. Ако имате съмнения сменяйте, недоизносените стари накладки си ги пазете)
– 2 бр. резервни гуми и комплект за поправка на гуми (лепенки/лепило/шкурка). Гледайте като си вземате гуми дали сте с френски или автомобилен винтил.
– Помпа и инструменти (ще се разберем предварително да вземе един пълен комплект инструменти и да си го разпределим помежду си, за да не се товарим излишно).
– Резервно ухо за обтегач – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Това се чупи често 🙂
– quicklink за верига – зависи с колко скорости е колеото (8/9/10/11)
– Резервно жило за скорости – Прегледайте си жилата преди да тръгнете, да не се окаже че има някое жило, което е тръгнало да се къса.
– Масло за верига + парцалче ( за педантите)
4. Облекло и багаж:
– Раница – малка и удобна, до 35 литра ( или друг вариант – дисаги)
– Непромокаеми горни дрехи тип хардшел
– Бутилка за вода и/или camelback – Чешми има.
– Шалте/спален чувал/Палатка. Хамакът е опция също. Може и с чувал бивак.
– Светлина – освен задължителна светлина на колелото е добре да имате допълнителна светлина (челник, фенерче).
5. Храна – като цяло се движим постоянно около и в населени места. За нощувките навън, ще пазаруваме през деня от последния отворен магазин по пътя ни.
6. Други:
– Крем против изгаряне
– Дъждобран
– Други материали, консумативи, дрехи, предпазни средства 🙂 и т.н.
– Карта, GPS навигация

7. Препоръчително е носенето на малка Аптечка
* адреналин (при ухапване от змия и алергична реакция)
* спрей против кърлежи+насекоми
* обезболяващи – течен аналгин
* активен въглен
* бинт, превързочни материали, спирт, кислородна вода
* прах против обезводняване
* антисептична прах
* имодиум
* общ антибиотик
* алергозан или крем против обриви, ухапвания от насекоми
* хапчета за корем и разстойство
* нещо за температура и настинка
* специфични персонални медикаменти.

Групата е ограничена до 10 участника. С предимство са членове на клуба. Спирам с описанието, че стана свръх дълго – ако има нещо – питайте тук или на ЛС.

Фейсбук събитие

Детайли

Начало:
септември 1 @ 18:15
Край:
септември 7 @ 21:00

Организатор

Софийски планински клуб
Email:
office@spk.bg
Уебсайт:
www.spk.bg

Място

Сакар планина
Тополовград, България + Google Map