Оля,

Сигурно мнозина от вас са чували за един епичен зимен преход до х. Белмекен преди има-няма 6 години. Та, ако не сте – добре, а ако сте – още по-добре.
Тръгваме е събота на 18.02.2023 г. от София посока Юндола и оставяме колите на спортната база на Белмекен. От там се насочваме към връх Белмекен и после към хижа Белмекен където нощуваме. Преходът за деня е около 04:30 часа. За хората с панти и останали сили – можем да се качим до Равни чал, откъдето да се пуснем обратно към хижата.

Неделята е много по-интересния ден. Ставаме рано и тръгваме рано. Качваме се на Равни чал и след това се движим по билото на планината. Достигаме до подножието на връх Сивричал, обуваме котките, хващаме се за металното въже и потегляме нагоре към върха. От върха се любуваме на чудни гледки. Тук, хората със ски преценяват по кой склон да се пуснат в посока пътеката за Спортната база. Останалите продължават към Каменитичал, Зъбчето и се спускат към спортната база, където сме оставили колите. Целим се да се приберем в 18:00 ч. в София.

Маршрутът за двата дни е кръгов, та няма да повторим и да стъпим на един и същи камик!

Тук е редно да кажа, че събитието ще се потвърди в сряда, когато ще знаем дали ще има хижари на х.Белмекен. Ако не се качат – можем да трансформираме събитието в еднодневно ( което ще го превърне подходящо само за хора с отлична физическа подготовка) или да променим плана тотално. Как да е – запазете идния уикенд.

Събитието е подходящо за миксирана група – пешеходци и пантаджии. Капацитет 15 човека – с предимство са хората платили членски внос.

Необходима екипировка:
високи зимни обувки (❗️)
снегоходки (❗️)
котки (❗️)
лавинен комплект за пантаджиите (❗️)
лавинен комплект за пешеходци (опционално)
гети
ръкавици
шапка
уиндстопър
термо бельо / чорапи
самар/раница
бъф
храна за двата дни
слънцезащитен крем
слънчеви очила
резервни дрехи
щеки
челник
примус (опционално)

  • Трудност: Напиняческо

The event is finished.

Date

18 - 19 февруари 2023
Expired!

Time

7:30 - 17:00

Локация

връх Белмекен

Организатор

Софийски планински клуб
office@spk.bg
https://spk.bg

Privacy Preference Center