В неделя времето го дават слънчево и пролетно затова ще се възполваме и направим един лесен еднодневен преход по екопътека „Лозенска планина“.

С почивките би трябвало да ни отнеме около 5 часа целия преход, като денивилацията е 480 м. Ето маршрута: https://www.komoot.com/tour/1053007155

Ето и плана и акцентите по време на прехода:
1. Събираме се в 10:00 на последната спирка “Долни Лозен” в едноименното село. Автобуса е №5 и може да се хване в 9:00 или 9:30 от спирката до метростанция Цариградско шосе. От там до самото село се стига за около 30 минути. Ето и разписанието на автобус 5 за тези които искат да хванат автобуса от друга спирка: https://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/schedules
2. Потегляме по екопътеката към ЛОЗЕНСКИЯ МАНАСТИР „Свети Спас“, където почиваме 15-20 минути.
3. Продължаваме до третия по височина връх на Лозенската планина ПОЛОВРАК — 1182 м. От него се виждат София, Стара планина, Витоша, Рила, язовир Искър, с. Лозен и комините на Дружба… В подножието на върха има гроб на незнаен четник от Хвърковатата чета на Георги Бенковски, като наблизо е и пещерата в която се е крил преди да бъде предаден от някой местен Бай Ганьо.
4. След като се насладим на гледките за 15-тина минути, започваме слизането през горските пътеки на южните склонове на Лозенската планина към село Долни Пасарел. Пътя минава през кални горски пътища, зелени поляни, вилната зона на селото и ЛОБНОТО МЯСТО на българския летец капитан Димитър Списаревски.
5. Малко преди да стигнем селото ще вървим около 30-тина минути по пътечка надвиснала над източния край на ЯЗОВИР ПАСАРЕЛ.
6. Завършваме в центъра на селото, където има кръчма прозаично наречена THE GRILL – скара-бира за гладните и после с автобус №3 за 45 минути до София.

**********************************************************************

Максимален брой участници: 16. При повече желаещи с предимство са членове на клуба.

Преходът изисква средна физическа подготовка.

Препоръчителна екипировка и необходими вещи:
* Силно пожелателно е наличието на планинска застраховка
* Планински обувки
* Шапка някой да не настине, ако има вятър
* Ветровка по същата логика
* Бъф
* Щеки по желание
* Храна и вода в раницата
* Слънцезащитен крем и слънчеви очила за нежните представители на човечеството
* Резервни дрехи, най-вече тениски

**********************************************************************

Моля, имайте предвид, че преходът се организира на приятелски начала. Организаторът не носи отговорност за участниците в него, всеки сам се пази, но се движим заедно, стегнато и не правим самоволни глупости от типа на четвъртокласник, който вика “Виж ме Петя, сега ще направя заден бакфлип, нищо, че през живота си никога не съм пробвал такова нещо”.

***

  • Трудност: Средно

The event is finished.

Date

31 март 2024
Expired!

Time

10:00 - 19:00
Категории

Организатор

Софийски планински клуб
office@spk.bg
https://spk.bg

Privacy Preference Center