Кръводаряването е личен акт на всеки от нас, чрез който е най-пряко можем да помогнем на (не)познат в борбата му за най-ценното – живот. Тази крачка не винаги е лесна, затова ви предлагаме да съберем дружно кураж и да обединим усилия за пореден път, с които всички ние – членове, приятели и съмишленици на клуба – да помогнем. Капка по капка. Отивайки заедно, това начинание ще бъде по-лесно за всеки от нас. И много по-полезно, за много повече хора.

На 18-ти ноември (четвъртък) всички членове, приятели, съмишленици и желаещи, имаме запазен часовия диапазон от 08:00ч. до 12:00ч. в Национален център по трансфузионна хематология, който се намира на ул.Братя Миладинови 112.

От центъра имаме осигурен екип, и изолирана среда, така че да не се създават опашки и излишно губене на време в чакане. Естествено, кръв може да бъде дарена и по всяко друго време, в случай че посочените часове не са удобни за вас, а имате желание да се присъедините към инициативата на Софийски планински клуб. Член на СПК ще ви очаква на място през цялото време (за асистенция, подкрепа и кураж).

Защо е толкова важно да дарим?

• Защото е важно за много хора, които разчитат на тази кръв.
• Защото е полезно за Вас:

o Разкриване на потенциални здравни проблеми – Даряването на кръв е свързано с предварителното ѝ изследване, което може да разкрие подлежащи състояния, за които не подозирате.

o Кръводарителите могат да получат резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група 7 дни след кръводаряването (повече информация ще получите на място или на сайта на НЦТХ)

o Регулиране нивата на желязо – Тази полза е от значение особено за мъжете, които нямат естествен биологичен метод за опресняване на кръвта, какъвто е менструацията. Загубата на червени кръвни телца вследствие от кръводаряването налага ускореното производство на нови такива. Този процес консумира от железните запаси на организма и не само регулира серумните нива на феритин, но и „подмладява“ еритроцитите.

o Кръводаряването е процес, при който се постига ефективно обновяване на кръвните клетки в организма, както и поддържане на баланс и производство на нови имунни клетки от групата на Т- и В-клетките. Това от своя страна води до повишаване на защитните сили в организма и поддържане на добър имунен отговор в условията на обилно количество вируси в заобикалящата ни среда.

o Всички кръводарители получават два дни платен отпуск, като работодателят ви няма право да ви откаже този отпуск.

За всички кандидати за кръводаряване е важно:
• Да се чувстват здрави,
• Да са добре отпочинали, да са хапнали и приемали течности преди кръводаряването. Два – три дни преди акта на кръводаряване се хранете редовно и разнообразно (това ще заздрави силите на организма Ви и ще повиши качеството на кръвта Ви). Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно!
• 48 часа преди даряването да не са приемали никакви лекарства (дори аспирин,аналгин)
• Дамите не трябва да са в месечен цикъл
• Кандидати с алергична симптоматика ще бъдат временно отложени за кръводаряване, защото антителата в кръвта им носят са риск за реципиентите.

Кръводаряването не се допуска когато:
• по преценка на лекаря представлява опасност за здравето на дарителя или приемателя.

Кандидат – кръводарителите са:
1. Претърпели хирургическа интервенция в срок по-малък от 6 месеца до 1 година;
2. Имат късогледство с диоптър по-висок от 5;
3. Преболедували COVID – 19 в срок по-кратък от 40 дни;
4. Имат ендокринно заболяване или заболяване на сърдечно съдовата система и др.;
5. Направили татуировка или пиърсинг в срок по-кратък от 6 месеца;
6. В последните шест месеца са посещавали страни, в които има малария, денга, зика и Западнонилска треска ( трансфузионно опасни инфекции);
7. Дарили кръв преди по-малко от 60 дни и/ или ако за тях лекарят на екипа по време на предварителния преглед прецени, че имат здравословни проблеми, също ще бъдат отложени.

За колко време се възстановява кръвта?
• Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие.
• Качествено, кръвта се възстановява за 3-4 седмици. На място, потърсете Вера Павлова – член на СПК (0879133921) или Даниела Божанкова – организаторът на събитието от страна на НТЦХ като се представите като участник в инициативата на Софийски планински клуб за да Ви насочим към специално приготвеното за нас място.

Наслаждавайте се на 4 почивни дни подобаващо!

До скоро!

Фейсбук събитие

  • Трудност: Лежерно

The event is finished.

Date

18 ноември 2021
Expired!

Time

8:00 - 12:00

Локация

Национален център по трансфузионна хематология
ул. Братя Миладинови 112
Категории

Организатор

Софийски планински клуб
office@spk.bg
https://spk.bg

Privacy Preference Center