За 7-и пореден път ще отидем заедно – членове, приятели и съмишленици на клуба – да дарим кръв. Това е най-прекият начин да помогнем на (не)познати в борбата им за живот.
🗓️ Кога: В 20.04.2022, сряда, между 8:30 и 11:30 часа
📍 Къде: Център по Трансфузионна Хематология, гр. София, ул. Братя Миладинови 112
❓ Как: От центъра имаме осигурен екип, и изолирана среда, така че да не се създават опашки и излишно губене на време в чакане. На място потърсете Мила Генчева, член на СПК (тел: 0878 222 886) или Даниела Божанкова – организаторът на събитието от страна на НТЦХ. Представете се като участник в инициативата на Софийски планински клуб, за да Ви насочим към специално приготвеното за нас място.
📝 Какво да очаквам: След прием ще попълните въпросник за общо състояние, ще ви измерят кръвното налягане, ще проверят кръвната ви група и ще ви запишат в системата. След това ще ви насочат към манипулационната, процедурата трае между 15 и 30 минути.
Ето и някои често задавани въпроси:
🙋‍♂️Мога ли да даря в друг ден, защото този не ми е удобен?
Да, приемното време за кръводаряване на НЦТХ е понеделник -петък : 8.00-12.00;13.00-18.30, събота-неделя и официални празници: 9.00 – 15.30. Списък с всички центрове в страната можете да намерите тук: https://ncth.bg/contacts
🙋‍♂️Какво трябва да знам, преди да дойда?
За всички кандидати за кръводаряване е важно:
• Да се чувстват здрави,
• Да са добре отпочинали, да са хапнали и приемали течности преди кръводаряването. Два – три дни преди акта на кръводаряване се хранете редовно и разнообразно (това ще заздрави силите на организма Ви и ще повиши качеството на кръвта Ви). Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно!
• 48 часа преди даряването да не са приемали никакви лекарства (дори аспирин,аналгин)
• Дамите не трябва да са в месечен цикъл
• Кандидати с алергична симптоматика ще бъдат временно отложени за кръводаряване, защото антителата в кръвта им носят са риск за реципиентите.
Кръводаряването не се допуска когато:
• по преценка на лекаря представлява опасност за здравето на дарителя или приемателя.
• Кандидат – кръводарителите са:
1. Претърпели хирургическа интервенция в срок по-малък от 6 месеца до 1 година;
2. Имат късогледство с диоптър по-висок от 5;
3. Преболедували COVID – 19 в срок по-кратък от 40 дни;
4. Имат ендокринно заболяване или заболяване на сърдечно съдовата система и др.;
5. Направили татуировка или пиърсинг в срок по-кратък от 6 месеца;
6. В последните шест месеца са посещавали страни, в които има малария, денга, зика и Западнонилска треска ( трансфузионно опасни инфекции);
7. Дарили кръв преди по-малко от 60 дни и/ или ако за тях лекарят на екипа по време на предварителния преглед прецени, че имат здравословни проблеми, също ще бъдат отложени.
🙋‍♂️За колко време се възстановява кръвта?
• Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие.
• Качествено, кръвта се възстановява за 3-4 седмици.
🙋‍♂️Защо е важно да кръводарявам?
Ежедневно пострадали при инцидент, хронично болни, нуждаещи се от хирургична намеса или с друг вид медицински усложнения хора се нуждаят от кръвопреливане, за да останат живи.
За нас, като кръводарители, също е полезно:
o Разкриване на потенциални здравни проблеми – Даряването на кръв е свързано с предварителното ѝ изследване, което може да разкрие подлежащи състояния, за които не подозирате.
o Кръводарителите могат да получат резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група 7 дни след кръводаряването (повече информация ще получите на място или на сайта на НЦТХ)
o Регулиране нивата на желязо – Тази полза е от значение особено за мъжете, които нямат естествен биологичен метод за опресняване на кръвта, какъвто е менструацията. Загубата на червени кръвни телца вследствие от кръводаряването налага ускореното производство на нови такива. Този процес консумира от железните запаси на организма и не само регулира серумните нива на феритин, но и „подмладява“ еритроцитите.
o Кръводаряването е процес, при който се постига ефективно обновяване на кръвните клетки в организма, както и поддържане на баланс и производство на нови имунни клетки от групата на Т- и В-клетките. Това от своя страна води до повишаване на защитните сили в организма и поддържане на добър имунен отговор в условията на обилно количество вируси в заобикалящата ни среда.
o Всички кръводарители получават два дни платен отпуск, като работодателят ви няма право да ви откаже този отпуск.
Ще ви очакваме на 20.04., сряда, два дни преди Великденските празници, които ще станат с точно толкова по-дълги 🙂
До скоро
  • Трудност: Лежерно

The event is finished.

Date

20 април 2022
Expired!

Time

8:30 - 11:30

Локация

Национален център по трансфузионна хематология
ул. Братя Миладинови 112
Категории

Privacy Preference Center