Капка по капка

За 8-и пореден път ще отидем заедно – членове, приятели и съмишленици на клуба – да дарим кръв. Това е най-прекият начин да помогнем на (не)познати в борбата им за живот.

🗓️ Кога: На 17.11.2022, четвъртък, между 8:30 и 11:30 часа

📍 Къде: Център по Трансфузионна Хематология, гр. София, ул. Братя Миладинови 112

Как: От центъра имаме осигурен екип, и изолирана среда, така че да не се създават опашки и излишно губене на време в чакане. Представете се като участник в инициативата на Софийски планински клуб, за да Ви насочим към специално приготвеното за нас място.

📝 Какво да очаквам: След прием ще попълните въпросник за общо състояние, ще ви измерят кръвното налягане, ще проверят кръвната ви група и ще ви запишат в системата. След това ще ви насочат към манипулационната, процедурата трае между 15 и 30 минути.
Ето и някои често задавани въпроси:
🙋‍ ♂️Мога ли да даря в друг ден, защото този не ми е удобен?
Да, приемното време за кръводаряване на НЦТХ е понеделник -петък : 8.00-12.00;13.00-18.30, събота-неделя и официални празници: 9.00 – 15.30. Списък с всички центрове в страната можете да намерите тук: https://ncth.bg/contacts
🙋‍♂️ Какво трябва да знам, преди да дойда?

За всички кандидати за кръводаряване е важно:

 • Да се чувстват здрави,
 • Да са добре отпочинали, да са хапнали и приемали течности преди кръводаряването. Два – три дни преди акта на кръводаряване се хранете редовно и разнообразно (това ще заздрави силите на организма Ви и ще повиши качеството на кръвта Ви). Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно!
 • 48 часа преди даряването да не са приемали никакви лекарства (дори аспирин, аналгин)
 • Дамите не трябва да са в месечен цикъл
 • Кандидати с алергична симптоматика ще бъдат временно отложени за кръводаряване, защото антителата в кръвта им носят са риск за реципиентите.

Кръводаряването не се допуска когато:

 • по преценка на лекаря представлява опасност за здравето на дарителя или приемателя.
 • Кандидат – кръводарителите са:
  1. Претърпели хирургическа интервенция в срок по-малък от 6 месеца до 1 година;
  2. Имат късогледство с диоптър по-висок от 5;
  3. Преболедували COVID – 19 в срок по-кратък от 40 дни;
  4. Имат ендокринно заболяване или заболяване на сърдечно съдовата система и др.;
  5. Направили татуировка или пиърсинг в срок по-кратък от 6 месеца;
  6. В последните шест месеца са посещавали страни, в които има малария, денга, зика и Западнонилска треска ( трансфузионно опасни инфекции);
  7. Дарили кръв преди по-малко от 60 дни и/ или ако за тях лекарят на екипа по време на предварителния преглед прецени, че имат здравословни проблеми, също ще бъдат отложени.

🙋‍♂️ За колко време се възстановява кръвта?

 • Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие.
 • Качествено, кръвта се възстановява за 3-4 седмици.

🙋‍♂️ Защо е важно да кръводарявам?
Ежедневно пострадали при инцидент, хронично болни, нуждаещи се от хирургична намеса или с друг вид медицински усложнения хора се нуждаят от кръвопреливане, за да останат живи.

За нас, като кръводарители, също е полезно:

 • Разкриване на потенциални здравни проблеми – Даряването на кръв е свързано с предварителното ѝ изследване, което може да разкрие подлежащи състояния, за които не подозирате.
 • Кръводарителите могат да получат резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група 7 дни след кръводаряването (повече информация ще получите на място или на сайта на НЦТХ)
 • Регулиране нивата на желязо – Тази полза е от значение особено за мъжете, които нямат естествен биологичен метод за опресняване на кръвта, какъвто е менструацията. Загубата на червени кръвни телца вследствие от кръводаряването налага ускореното производство на нови такива. Този процес консумира от железните запаси на организма и не само регулира серумните нива на феритин, но и „подмладява“ еритроцитите.
 • Кръводаряването е процес, при който се постига ефективно обновяване на кръвните клетки в организма, както и поддържане на баланс и производство на нови имунни клетки от групата на Т- и В-клетките. Това от своя страна води до повишаване на защитните сили в организма и поддържане на добър имунен отговор в условията на обилно количество вируси в заобикалящата ни среда.
 • Всички кръводарители получават два дни платен отпуск, като работодателят ви няма право да ви откаже този отпуск.
 • Трудност: Лежерно

The event is finished.

Date

17 ноември 2022
Expired!

Time

8:00 - 11:30

Локация

Национален център по трансфузионна хематология
ул. Братя Миладинови 112
Категории

Организатор

Софийски планински клуб
office@spk.bg
https://spk.bg

Privacy Preference Center