За 9-и пореден път ще отидем заедно – членове, приятели и съмишленици на клуба – да дарим кръв. Това е най-прекият начин да помогнем на (не)познати в борбата им за живот.

Кога: На 31.05.2023, сряда, между 8:30 и 11:30 часа

Къде: Център по Трансфузионна Хематология, гр. София, ул. Братя Миладинови 112

Как: От центъра имаме осигурен екип и изолирана среда, така че да не се създават опашки и излишно губене на време в чакане. Представете се като участник в инициативата на Софийски планински клуб, за да ви насочим към специално приготвеното за нас място.

Какво да очаквам: След прием ще попълните въпросник за общо състояние, ще ви измерят кръвното налягане, ще проверят кръвната ви група и ще ви запишат в системата. След това ще ви насочат към манипулационната, процедурата трае между 15 и 30 минути.

Ето и някои често задавани въпроси:
Мога ли да даря в друг ден, защото този не ми е удобен?
Да, приемното време за кръводаряване на НЦТХ е понеделник -петък : 8.00-12.00;13.00-18.30, събота-неделя и официални празници: 9.00 – 15.30. Списък с всички центрове в страната можете да намерите тук: https://ncth.bg/contacts

Какво трябва да знам, преди да дойда?
За всички кандидати за кръводаряване е важно:
• Да се чувстват здрави;
• Да са добре отпочинали, да са хапнали и приемали течности преди кръводаряването. Два – три дни преди акта на кръводаряване се хранете редовно и разнообразно (това ще заздрави силите на организма Ви и ще повиши качеството на кръвта Ви). Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно!
• 48 часа преди даряването да не са приемали никакви лекарства (дори аспирин, аналгин);
• Дамите не трябва да са в месечен цикъл;
• Кандидати с алергична симптоматика ще бъдат временно отложени за кръводаряване, защото антителата в кръвта им носят са риск за реципиентите;

Кръводаряването не се допуска когато:
• по преценка на лекаря представлява опасност за здравето на дарителя или приемателя;
• Кандидат – кръводарителите са:
1. Претърпели хирургическа интервенция в срок по-малък от 6 месеца до 1 година;
2. Имат късогледство с диоптър по-висок от 5;
3. Преболедували COVID – 19 в срок по-кратък от 40 дни;
4. Имат ендокринно заболяване или заболяване на сърдечно съдовата система и др.;
5. Направили татуировка или пиърсинг в срок по-кратък от 6 месеца;
6. В последните шест месеца са посещавали страни, в които има малария, денга, зика и Западнонилска треска ( трансфузионно опасни инфекции);
7. Дарили кръв преди по-малко от 60 дни и/ или ако за тях лекарят на екипа по време на предварителния преглед прецени, че имат здравословни проблеми, също ще бъдат отложени.

За колко време се възстановява кръвта?
• Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие.
• Качествено, кръвта се възстановява за 3-4 седмици.
Защо е важно да кръводарявам?
Ежедневно пострадали при инцидент, хронично болни, нуждаещи се от хирургична намеса или с друг вид медицински усложнения хора се нуждаят от кръвопреливане, за да останат живи.
За нас, като кръводарители, също е полезно:
o Разкриване на потенциални здравни проблеми – Даряването на кръв е свързано с предварителното ѝ изследване, което може да разкрие подлежащи състояния, за които не подозирате.
o Кръводарителите могат да получат резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група 7 дни след кръводаряването (повече информация ще получите на място или на сайта на НЦТХ)
o Регулиране нивата на желязо – Тази полза е от значение особено за мъжете, които нямат естествен биологичен метод за опресняване на кръвта, какъвто е менструацията. Загубата на червени кръвни телца вследствие от кръводаряването налага ускореното производство на нови такива. Този процес консумира от железните запаси на организма и не само регулира серумните нива на феритин, но и „подмладява“ еритроцитите.
o Кръводаряването е процес, при който се постига ефективно обновяване на кръвните клетки в организма, както и поддържане на баланс и производство на нови имунни клетки от групата на Т- и В-клетките. Това от своя страна води до повишаване на защитните сили в организма и поддържане на добър имунен отговор в условията на обилно количество вируси в заобикалящата ни среда.
o Всички кръводарители получават два дни платен отпуск, като работодателят ви няма право да ви откаже този отпуск.

Повече за инициативата ще откриете на https://spk.bg/…/%d0%ba%d0%b0%d0%bf%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0…

До скоро!

  • Трудност: Лежерно

The event is finished.

Date

31 май 2023
Expired!

Time

8:30 - 11:30

Локация

Национален център по трансфузионна хематология
ул. Братя Миладинови 112
Категории

Организатор

Софийски планински клуб
office@spk.bg
https://spk.bg

Privacy Preference Center