През 2021г. обединихме усилия с нашия съмишленик Просто Кольо (Никола Колев), като показахме чрез календар 12 проблема из българските планини – такива, каквито ги виждаме – без заобиколки, с критичен поглед и натуралистичен хумор. С това начинание събрахме сумата от 9 110 лева, с която поставихме началото на една нова страница от развитието на клуба: Стипендия Софийски планински клуб. През 2022г. бяха наградени три проекта, подпомогнати с общата сума от 5 700 лв, повече за тях можете да прочетете в "Стипендия Софийски Планински Клуб 2022"

Тази година стартираме кандидатстването от днес 27.02.2023 до 27.04.2023. След това журито ще оценява всеки проект и ще се свържем допълнително с одобрените кандидатури.

Стипендията през 2022Условия за кандидатстванеЖури

Нашето жури

Софийски планински клуб

Управилтелен съвет на Софийски планински клуб

Нашият представител в това жури винаги ще е различен, ще се опитваме да съберем и представим различни хора, с различни хобита и страст в това жури, за да може всичките проекти да бъдат оценени обективно.

Александър Пенков

Александър Пенков ( за нас си е Алекс) е роден в град Севлиево през 1980 г. В местната гимназия завършва основното си образование, а през 2003 г. „Кино и Телевизия“ в НБУ, София. Остава над 15 г. в тази сфера, но планините постепенно изместват работата зад камера. Така от 2015 г. Алекс е професионален планински водач. Още през 2004 г. изкачва Мон Блан, а с това е поставено и началото на любовта му към алпийските върхове, географията и приключенията. През 2008 г. е част от екипа по създаването на „Най-дългият тролей в Света“, между върховете Мальовица и Орловец, който и до днес не е подобрен като рекорд на Гинес.
През 2012 г. , заедно с Теодора Маркова осъществява проекта „Трън - Велинград“ – движение по права линия в коридор от 200 м. Наред със стъпването на върхове в Турция, Мароко, Непал /Айлънд Пийк 6189 м/, Алекс има над 120 изкачвания с различна трудност в Алпите, в търсене на по-слабо посещавани и диви райони. Смята себе си за запален Родопист, преминал по почти всички главни била на дялове и ридове в тази планина. Занимава се активно с катерене и алпинизъм.