През 2021г. обединихме усилия с нашия съмишленик Просто Кольо (Никола Колев), като показахме чрез календар 12 проблема из българските планини – такива, каквито ги виждаме – без заобиколки, с критичен поглед и натуралистичен хумор. С това начинание събрахме сумата от 9 110 лева, с която поставихме началото на една нова страница от развитието на клуба: Стипендия Софийски планински клуб. През 2022г. бяха наградени три проекта, подпомогнати с общата сума от 5 700 лв, повече за тях можете да прочетете в "Стипендия Софийски Планински Клуб 2022"

Тази година стартираме кандидатстването от днес 27.02.2023 до 27.04.2023. След това журито ще оценява всеки проект и ще се свържем допълнително с одобрените кандидатури.

Стипендията през 2022Условия за кандидатстванеЖури

Нашето жури

Александър Пенков

Александър Пенков ( за нас си е Алекс) е роден в град Севлиево през 1980 г. В местната гимназия завършва основното си образование, а през 2003 г. „Кино и Телевизия“ в НБУ, София. Остава над 15 г. в тази сфера, но планините постепенно изместват работата зад камера. Така от 2015 г. Алекс е професионален планински водач. Още през 2004 г. изкачва Мон Блан, а с това е поставено и началото на любовта му към алпийските върхове, географията и приключенията. През 2008 г. е част от екипа по създаването на „Най-дългият тролей в Света“, между върховете Мальовица и Орловец, който и до днес не е подобрен като рекорд на Гинес.

През 2012 г. , заедно с Теодора Маркова осъществява проекта „Трън - Велинград“ – движение по права линия в коридор от 200 м. Наред със стъпването на върхове в Турция, Мароко, Непал /Айлънд Пийк 6189 м/, Алекс има над 120 изкачвания с различна трудност в Алпите, в търсене на по-слабо посещавани и диви райони. Смята себе си за запален Родопист, преминал по почти всички главни била на дялове и ридове в тази планина. Занимава се активно с катерене и алпинизъм.

Виктор Варошкин

Воден от любовта си към катеренето и алпинизма, Виктор Варошкин има зад гърба си десетки експедиции, включително изкачвания в Кордилера Бланка и ски спускане от вр. Елбрус, при температури от -42 градуса. Заедно с още трима българи, той изкачва връх Серо Торе – считан за един от най-труднодостъпните в световен мащаб. До този момент само 100 души са успели да го достигнат, от които те са единствените българи (за сравнение, Еверест е изкачван над 8 хил. пъти).
Виктор не само е носител на годишни награди за алпинизъм и принос към развитието, от БФКА, но е и многократен държавен шампион по алпинизъм, като в актива си има и едни от най-трудните катерачни маршрути в България. Към този момент, Виктор е един от тримата българи с лиценз за международни гидове към IFMGA.

Краси Стоянов

Красимир Стоянов е алпинист, инструктор по планинско спасяване и бивш директор на Планинската спасителна служба. Той е един от основателите на фрийрайда в България. Сред по-големите му изкачвания са връх Ленин в Памир (7134м), Маккинли в Аляска (6533), Айлан пик в Хималаите (6189м) и Фуджияма /зимно изкачване/ в Япония (3772м). Красимир Стоянов е сред експертите, които са често търсени, когато се дискутират проблемите на въздушната медицинска помощ у нас и нуждата от медицински хеликоптер. Председател на на Сдружение "Пистова спасителна служба".

Любомир Ботушаров

Любомир Ботушаров се занимава активно с планинско колоездене от 1997 г., като през повечето време го практикува и като професия. Той е собственик и основен автор в блога MTB-BG.com, който е създаден през 2001 г. и оттогава е един от най-популярните източници на информация на тази тема, включително за МТБ маршрути и пътеки. През 2019 г. като допълнение към блога бе създаден и допълнителен сайт, наречен МТБ Справочник, който събира на едно място всякаква полезна информация за каращите - GPS следи за маршрути и отсечки, видеоклипове от тях и др. В последните години Любо развива успешно и Велоучилище МТБ-БГ, чрез което организира обучителни курсове по планинско колоездене за начинаещи, напредващи и напреднали. В тях всеки може да научи повече за основните техники при каране на планински велосипед и да усъвършенства уменията си.

През всички тези години както чрез блога си (като медия), така и в лично качество, Любо е участвал в многобройни инициативи, целящи защита на общи интереси, работа с държавните институции, изработване на общи правила и стандарти, благотворителни и доброволчески кампании и други координирани действия между различни велоклубове и части на МТБ общността. Когато е с колелото, ще го познаете по широката усмивка - вероятно защото наистина обича това, което прави.

Мария Николова

Казвам се Мария Николова. Преди повече от 10 години открих планината и започнах да се занимавам с планинско бягане. Имам призови класирания в различни ултра маратони. Многократно съм печелила „Витоша 100", като държа и най доброто време при жените. Международни изяви: две поредни години печеля „Кападокия ултра трейл", част от World Trail Series; второ място на „Андора Ултра трейл" – 170км /13500 Д+; 7-мо място в Хонконг; 2-ро място Ултра Доломити,Италия; първи места на състезания в Сърбия, Македония и Гърция, както и 9-то място в най-престижното състезание за годината в Европа – „Обиколката на Мон Блан". През 2020 г., заедно с моят приятел преминахме маршрута Ком-Емине, като с това преминаване поставих и нов рекорд за най-бързо преминаване на маршрута от жена. В личен план, бягането ме събра с моя приятел, мъжът до мен в живота. Заедно обикаляме планините и се състезаваме. Изкачили сме няколко четирихилядника (Гранд Парадисо, Монблан, Брайтхорн, Монте роза) и най високият връх в Европа – Елбрус. Зимата практикуваме ски маунтъниъринг.

Софийски планински клуб

Представител на Софийски Планински клуб

Нашият представител в това жури винаги ще е различен, ще се опитваме да съберем и представим различни хора, с различни хобита и страст в това жури, за да може всичките проекти да бъдат оценени обективно.