Правителството на Непал обяви, че променя цените на разрешителните за изкачване на най-високият връх в света – Еверест. Това се случва въпреки множеството сигнали, че планината дори и по високите си места е пренаселена. Все повече се обтягат отношенията между неправителствени организации и природозащитници от една страна и официалните власти в Непал. Търканията между двете спорещи страни са свързани с факта, че подстъпите към Еверест са замърсени от хиляди катерачи, които всяка година се опитват да достигнат върха.
Говорител на Непалското правителство, заяви в петък, че от следващата година – 2015г. цената на разрешителното за един алпинист ще струва 11 000$.
Според сегашните тарифи подобно разрешително за един алпинист струваше 25 000$. Но по-големи групи получават заветните разрешителни на преференциални цени. Цената на разрешителните за група от седмина алписти е 70 000$ – т.е по 10 000$ на човек. Това подтикваше множество катерачи да се групират в подобни експедиции, без значение, че по между си се познават много бегло или изобщо.
С новите правила Непал ще таксува всеки един по отделно, без значение от големината на групата.,,Ние се надяваме да привлечем повече катерачи, както и по-малки групи. Това ще улесни ръководеното на експедициите’’ – се казва в официалната позиция на Непалското правителство.
До този момент на практика са малко тези, които плащат по 25 000$ за разрешително. Мнозинството от опитващи всяка година да достигнат височината от 8848м. се групират в групи по 7 човека. Така лидерът на всяка една от тези групи оставаше само на хартия. Водачите на подобни експедиции трудно се справят с по-независимите алпинисти, което е водело до парадокса всеки да прави нещата по свое усмотрение.
Именно поради тази причина, това намаляне на цената на разрешителните може би е добро нещо. Малко по-високите цени на човек по време на активния сезон за катерене ( есен, зима) може да насърчи някои алпинисти ( особено тези с по-голям опит) да пробват изкачвания през различни сезони. Малките отбори ще имат свои собствени разрешителни, което означава, че и те ще са пряко отговорни за своите действия пред непалските власти. Това може и да помогне на Непал за справяне със замърсяването на планината.
,,Правителството трябваше да разучи внимателно проблемите около намалянето на цената на разрешителните, преди да го направи. Повече катерачи автоматично означава повече боклук’’ – това е мнението на Kathmandu Environment Education Project неправителствена органзация, която се занимава с региона около Еверест.
Миналата пролет 810 катерачи са направили опит да се изкачат Еверест от страната на Непал.
Боклуци, включително отпадъци от храна, катерачна екипировка, празни бутилки от кислород са превърнали подстъпите към Еверест в ,,най-високото сметище в света’’
Преди няколко години, легендата в световния алпинизъм Райнхолд Меснер предложи да спрат да се издават разрешителни за няколко годин, за да може планината да се почисти. Непал категорично отказа. Страната печели около 3.3$ милиона годишно само от издаването на разрешилтени. Голяма част от местното население е заето с това да обслужва различни експедици, което е и основният им поминък.
От правителството в Непал заявават, че ще наложат по-строг мониторинг на всички желащи да се качат на ,,покрива’’ на света. Те ще следят дали всички алпинисти свалят своите боклуци от планината.
А за нас остава единствено да се надяваме, че правителството в Непал ще спази дадената дума и ще минимализира замърсяването и негативните последици в региона около Еверест.