Най-близката аптека е на три часа пеша долу в града, а точно сега много ти трябва аспирин / лепенка / лукче? Виж къде са разположени нашите малки дървени къщички, пълни с неща от първа необходимост, а ако случайно попаднеш на тях в гората – остави нещо, може да потрябва на някого.

Всички знаем, че ходенето в планината крие известни рискове и много често дори и най-отдадените и активни планинари сред нас може да се окажат неподготвени. По правило е важно на преход винаги да носим със себе си аптечка, съдържаща основните неща, необходими при инцидент – максимално компактна и издръжлива на тежки условия. Но какво се случва, когато забравим да я пъхнем в раницата или просто подценим приключението, към което сме се отправили?

Именно така се зароди и идеята за една от любимите ни инициативи – да поставим аптечки на ключови места в Планината, като част от кампанията  #УважавайПланината / #RespectTheMountains.

Любителите на планинските пътеки знаят, че в годините аптечки са поставяни на различни места, но за жалост по-голямата част от тях са разрушени, не се поддържат и много често съдържат остарели медикаменти, отдавна негодни за употреба.

Така през 2015 г. смело стартирахме проекта с поставянето на четири аптечки. За направата им получихме съдействието на студентите от Лесотехническия Университет в София, които се погрижиха за изработката им, както и нашите спонсори Roo‘bar – Organic 100% Raw + Superfoods, които често ни съпътстват по пътя към върховете.

Като при всяко ново нещо трябваше да изберем от къде точно да поставим началото и не след дълго единодушно решихме, че би било най-добре да започнем от Витоша – възпитала у мнозина от нас планинарски дух и култура. Конкретните локации, на които се спряхме не са случайни – предварително, в рамките на близо два месеца, проведохме анкета, чрез която всеки имаше възможност да гласува кои са най-подходящите места за целта. А в поставянето им се включиха множество доброволци, включително и малките ни приятели от Дом за деца лишени от родителска грижа Славейков.

А ето и къде точно разположихме първите четири аптечки:

МЕСТОНАХОЖДЕНИЕ НА АПТЕЧКИТЕ СЪС СОЛАРЕН ПАНЕЛ

Всички медикаменти поставени в аптечките са съгласувани с практикуващ медик и са предвидени за първа помощ – превързочни материали, лекарства за обработка на рани и обезболяващи.

Така първите 4 аптечки по пътеките на Природен Парк Витоша станаха факт, но ние не смятаме да спрем до тук. Предвиждаме поставянето на още аптечки и в останалите планини в България.

Oт своя страна поехме ангажимента да се грижим за малките ни дървени къщички и дори да срещнат недоброжелатели, които да ги счупят, няма да могат да прекършат планинарския ни дух и воля – и ние отново ще ги възстановим.

През изминалата година се грижехме за доброто състояние на вече съществуващите аптечки и с радост открихме, че те се използват по предназначение, а ползвателите им не само възстановяват взетото, но също и добавят от себе си.

Искрено вярваме, че усилията ни не са напразни и ще спомогнем всеки да може да се радва на приятни дни прекарани из планинските пътеки.

И не забравяй…  #УважавайПланината / #RespectTheMountains.

P.S.

Нито едно дръвче не пострада в осъществяването на идеята ни, тъй като всички аптечки са поставени посредством корда, с цел предпазване на дървесната кора. 🙂