Най-близката аптека е на три часа пеша долу в града, а точно сега много ти трябва аспирин / лепенка / лукче? Виж къде са разположени нашите малки дървени къщички, пълни с неща от първа необходимост, а ако случайно попаднеш на тях в гората – остави нещо, може да потрябва на някого.

Всички знаем, че ходенето в планината крие известни рискове и много често дори и най-отдадените и активни планинари сред нас може да се окажат неподготвени. По правило е важно на преход винаги да носим със себе си аптечка, съдържаща основните неща, необходими при инцидент – максимално компактна и издръжлива на тежки условия. Но какво се случва, когато забравим да я пъхнем в раницата или просто подценим приключението, към което сме се отправили?

Именно така се зароди и идеята за една от любимите ни инициативи – да поставим аптечки на ключови места в Планината, като част от кампанията  #УважавайПланината / #RespectTheMountains.

Любителите на планинските пътеки знаят, че в годините аптечки са поставяни на различни места, но за жалост по-голямата част от тях са разрушени, не се поддържат и много често съдържат остарели медикаменти, отдавна негодни за употреба.

I. Така през 2015 г. смело стартирахме проекта с поставянето на четири аптечки. За направата им получихме съдействието на студентите от Лесотехническия Университет в София, които се погрижиха за изработката им, както и нашите спонсори Roo‘bar – Organic 100% Raw + Superfoods.

Като при всяко ново нещо трябваше да изберем от къде точно да поставим началото и не след дълго единодушно решихме, че би било най-добре да започнем от Витоша – възпитала у мнозина от нас планинарски дух и култура. Конкретните локации, на които се спряхме не са случайни – предварително, в рамките на близо два месеца, проведохме анкета, чрез която всеки имаше възможност да гласува кои са най-подходящите места за целта. А в поставянето им се включиха множество доброволци, включително и малките ни приятели от Дом за деца лишени от родителска грижа Славейков.

А ето и къде точно разположихме първите четири аптечки

Към Черни връх

На пътеката от с.Железница към Черни връх (преди х. Физкултурник)

Виж местоположението на картата

Местност ,,Комините“

Горещата точка за любителите на скалното катерене

Виж местоположението на картата

От х.Селимица

Зимна пътека от х.Селимица към Черни връх (преди да се съедини с лятната пътека)

Виж местоположението на картата

II. Инициативата ни на Витоша беше толкова успешна, че нямаше как да спрем само с тези аптечки. Решихме, че ще бъде много хубаво да поставим по най-дългия пешеходен маршрут в България Ком – Емине 14 аптечки със соларен панел. И още 5 такива аптечки в Рила и Пирин. Речено – сторено. Трудът, ентусиазмът от нас, средствата от TELUS International Bulgaria.

Всички медикаменти поставени в аптечките са съгласувани с практикуващ медик и са предвидени за първа помощ – превързочни материали, лекарства за обработка на рани и обезболяващи.

Oт своя страна поехме ангажимента да се грижим за малките ни дървени къщички и дори да срещнат недоброжелатели, които да ги счупят, няма да могат да прекършат планинарския ни дух и воля – и ние отново ще ги възстановим.

През изминалите години се грижехме за доброто състояние на вече съществуващите аптечки и с радост открихме, че те се използват по предназначение, а ползвателите им не само възстановяват взетото, но също и добавят от себе си.

Искрено вярваме, че усилията ни не са напразни и ще спомогнем всеки да може да се радва на приятни дни прекарани из планинските пътеки.

И не забравяй…  #УважавайПланината / #RespectTheMountains.

P.S.

Нито едно дръвче не пострада в осъществяването на идеята ни, тъй като всички аптечки са поставени посредством корда, с цел предпазване на дървесната кора. 🙂

Къде са аптечките?

Направихме страница, с местонахождението на всяка аптечка

Местонахождение на аптечките със соларен панел

18


аптечки със соларен панел