След 20 часа самостоятелно изкачване, навигиран по 8000м ледена стена и едва оцелявайки след удар от лавина, Швейцарецът Ули Щек успява да достигне връх Анапурна – 8091м. Успява да го направи по южната му стена – откъм Непал. Всичко това се случва на 9 октомври 2013г. 8 часа по-късно той вече се е завърнал благополучно в базовия лагер.


В интерес на истината, той става първият човек изкачил върха самостоятелно по южната му стена, може би най-техничния маршрут в света и може би едно от най-великите предизвикателсва в историята на планинарството.

Приключението на Ули Щек не преключва със завръщането му в базовия лагер. След като е преодолял едно от най-сложните препятствия в живота си, той трябва да положи два пъти повече усилия след това…защото няма доказателство за своя успех. Ули Щек не е направил снимка на своето изкачване; алтиметъра му се е счупил по време на изкачването; не е използвал GPS система за проследяване – а всички те се приемат като доказателство за изкачването на даден връх. Целият елит на световния алпинизъм има за доказателство само едно – думата на Щек.
Като оставим настрана различните противоречния, в края на месец март на церемония в Кормайор, Италия, 37-годишния Ули Щек бе отличен с най-престижната награда в световния алпинизъм – Златен пикел (Piolet d’Or). Тя се връчва на най-заслужите алпинисти през изминалата година. Другите носители на наградата са канадската свръзка Рафал Славински ( 47 години) – Йън Уелстед ( 42 години), заради премиерно покоряване на връх К-6 в Каракорум
Това което прави забележително изкачването на Щек е начинът, по който той го направи. Анапурна е считан от много за най-смъртоносният връх в света с 38% смъртност на дръзналите да се опитат да се изкачат до него.


Малко по-рано по време на изкачването, партноьрът на Ули Щек преценява, че изкачването е твърде опасно и се връща назад към базовия лагер. По този начин швейцарецът продължава сам нагоре към върха. В последните метри към върха Щек е останал само с няколко енергийни десерта, бутилка вода, челник и въже завързано около гърба му, на което е закрепил своите ледени ръце и котки. Използвал е въжето само по пътя надолу на рапел. Той не е спал нито за миг. Не е използвал и допълнителен кислород, който е почти задължителтелен за височина от над 8 000м. Всички тези факти означават едно – една малка грешна стъпка от негова страна би довела до смъртта му.


,,Това е невероятно съчетание на умения и упоротист. Този човек промени правилата на играта с това изкачване’’ – това е мнението 35-годишния американец Марк Алън, един от номинираните тази година за наградата ,,Златен пикел’’.
Две седмици след изкачването на Ули Щек, френската свръзка Стефан Беноа и Янек Грациани повтарят изкачването на Щек по южната стена на Анапурна с малки промени на маршрута. Отнема им 8 дни да се качат и да слязат. Беноа губи всичките си пръсти на краката, както и няколко от фалангите на ръката си. И двамата мъже са евакуирани с хеликоптер.

Към 2-ра част