Няколко насоки относно това как да опаковаme самарите си правилно.

Изберете правилната раница за себе си

 

Това остава една от първите и най-важни стъпки. Правилният избор на раница е от значение, защото вече има огромен избор на пазара. Не съществува универсална раница за всякаква дейност, но поне може да изберете такава, която да върши работа за повечето от извършваните от вас дейности в планината. Често раницата, която бихте взели на 2-дневен и 10-дневен преход е една и съща. В зависимост от това дали ще спите повече на палатки или по хижи, е нужно да предвидите и място за палатка, шалте и спален чувал.
Сортирайте екипировката

Опитайте се да разделите багажа си на няколко категории преди да почнете да подреждате раницата си. Първата група може да са нещата, които да са ви подръка винаги – челник, вода, храна и т.н. Те винаги трябва да са поставени в джобовете с лесен достъп. Останалите неща могат да се разделят по следния начин: такива, които могат да променят формата си ( яке ) и такива, които не могат ( бутилка за вода). Те от своя страна могат да се разделят според това дали са тежки или леки.

Подредете според теглото им

За да улесните максимално ходенето си е добре да поставите твърдите и плътни неща ( готварски принадлежности и т.н) в центъра на вашата раница, особено важи при раниците с по-голяма вместимост ( 70 + литра). След това, най-отгоре може да поставите екипировката, която е по-лека.

Запълнете всяко едно пространство в раницата

 

Свободните пространства са най-големия враг на добре опакованата раница. Поставете леките и меки неща, като спален чувал или пухено яке, на дъното на раницата си. Идва ред на тежките и по-твърди неща. Поставете ги върху спалния чувал ( повечето раници имат цип, който отделя спалния чувал от останалия багаж). Колкото по-гъвкави неща имате, толкова по-добре. Използвайте ги, за да запълните празните пространства в раницата. И не се притеснявайте да ги натъпчете – самарът ви ще бъде добре, а и добре подреден.

Изключение на правилото

Принципно е добре да подредите цялата си екипировка в раницата, като не закачате нищо острани по нея. Но както и в живота, и тук има изключения. Неща като пикел и котки, е желателно да ги закачите отстрани на раницата. Понякога поставянето на каска и/или въжето извън раницата също е наложително. Ако палатка и шалтето са обемни, е силно вероятно и те да останат извън, на иначе така добре подредения самар. Ако и други неща остават извън раницата може би е добра идея да замислите за по-голяма раница…или просто да предоставите на вашия спътник възможността да носи бирата. 🙂

 

По материали от http://www.climbing.com/