“Принципите нямат никаква сила, ако не си нахранен” – М.Твен

 

И преди сме правили опити да избистрим тази така пространна тема, свързана с храната, която е най-подходяща за един няколкодневен преход в планината.
В предишната статия се опитахме да дадем основните насоки при подреждането на раницата, а тук ще разгледаме някой основни храни, подходящи за начинанието.
Оптимизираният обем и тегло на раницата са едни от предпоставките за добро прекарване в планината. И в никакъв случай компромис с храната не е добро решение.
Подборът на храна за по-дълъг преход може да се окаже истинско предизвикателство за всекиго. Но въпреки това с малко повече усилия и подготовка, храненето може да се превърне в една от любимите ви дейности по време на преходите.
Ето и няколко примерни неща, които може да хапвате, в зависимост коя част от деня е:
ЗАКУСКА:
Както съветва и Беър Грилс: „Натъпчете се с максимално количество въглехидрати“… Закусете добре, когато сте в планината. Ще имате нужда от тази енергия през целия ден. Може и следващото ви ядене да е чак на вечеря. Ето някой подходящи:

 

– Овесени ядки
– Сушени плодове ( червени боровинки, кайсии, манго, фурми и т.н). В магазините за ядки има голям асортимент от сушени плодове, които биха задоволили и най-претенциозния вкус.
– Сурови ядки ( бадеми, лешници, орехи и т.н.). Добра алтернатива на горните две е суровия микс от сушени плодове и ядки.
– Чаени бисквити
– Чай, разтворимо кафе.
– Сухо мляко ( няма най-добрият вкус, но при по-дълги преходи е добра алтернатива за разнообразяване на закуската )
– Фъстъчено масло.

– Мед смесен с овесни ядки, годжи бери, орехи и какаови зърна. Комбинацията е страхотна, а и е много енергийна. Медът е тежка храна, затова не прекалявайте, за да не тормозите излишно организма си.

 
ОБЯД:
Отличен избор за обяд са енергийни блокчета, които са висок източник на енергия. ( ние сме изпробвали и препоръчваме Roo’bar, които могат да задоволят и най-претенциозния вкус, заради богата си гама от различи вкусове). Могат да се хапнат и на крак и да продължаваме към крайната си дестинация.
ВЕЧЕРЯ:
– Кус-кус ( арабския), салатен булгур. Хубавото и при двата продукта е, че нямат нужда от предварително сваряване, а просто се накисват за 10-15 минути в топла вода и са готови за консумация. Не отнемат и много място в раницата, в същото време малка част от тях могат да заситят няколко човека.
– Оризови спагети ( не се варят, а само се накисват в студена вода)
– Подправки – не тежат излишно, а в същото време могат да направят почти всяка храна ядлива. Добър избор са: куркума, риган, самардала, черен пипер, мащерка, кимион и т.н)
– Сухи меса ( най-разпространено и лесен избор е пастърмата)
– Арабски питки ( тези, с които се правят дюнери. По-леката алтернатива на хляба)
– Оризовите вафли също са отличен избор за планината.
– Маслини – „най-добрите маслини са тези, които ти харесват“
– Меко сирене ( Камембер, Бри). Няма да оцелее на по-дълъг преход, но за по-кратките са идеални спътници. И Камембер, и Бри са богати на калории и протеини. Сложете ги в твърд съд, за да не се размажат по вътрешността на ранцата ви.

 

ДЕХИДРАТИРАНЕ:
Водата остава най-логичния избор. Към нея може да добавите малко изстискан лимон, който ще й придаде приятен вкус, а и ще утолите жаждата по-лесно. Към горната комбинация може да добавите семена от чия, които ще ви дадат допълнителна енергия.

 

Използвани са материали от списание “360”