Най-голямото отличие в алпийския свят.

 

Всеки знае колко важни и ценни са ,,Оскари”-те за актьорите. От своя страна отличието ,,Златен пикел” ( Piolet d’Or ) има абсолютно същата стойност за алпинистите. С едно на ум, че все още липсва дразнещата на моменти комерсиализация на наградата.

За разлика от миналата година, то тази има много неизвестни около бъдещия й носител.

Три са свръзките алпинисти, които ще спорят за наградата. Церемонията ще се проведе между 9 и 12 април в меката на алпинизма – курорта Шамонии, Франция и Корамойор, Италия. В следващите редове ще ви представим претендинтите, измежду които журито ще избере носителя на ,,Златен пикел” за 2015 г.

Алекс Ханолд и Томи Колдуел – американците направиха няколко забележителни изкачвания през изминалия сезон, защитавайки репутацията си на може би най-добрите скални катерачи в света.

,,Винаги съм си мислел, че ако спечеля наградата Златен пикел ще се пенсионирам” – шегува се 29-годишния Ханолд, който е известен най-вече със своите свободни изкачвания в Йосемити. Ханолд продължава: ,,Никога не съм мислел, че  ще направя нещо запомнящо се в планината. Леко притеснен съм”

Докато Хонолд е считан за един от най-добрите скални катерачи, то неговите качества като алпинист са подложени на сериозни съмнения. ,,Все още никога не съм се докосвал до лед” признава самия той. ,,Или поне не като алпинист”. Тази малка подробност, като че ли създава вероятността, Ханолд да стане първия носител на наградата без никога преди това да се е катерил по лед.

Ханолд и Колдуел са познати на журито, което връчва наградата със своя направен траверс на Фитц в Патагония. След 5-дневно катерене, двамата катерачи успяха да направят пълен траверс на масива Фитц Рой, включващ седем назъбени скални кули, включително Фитц Рой ( 3, 359 м.) най-високия връх в областта.

Те успяват да направят своето изкачване през дъждовния сезон. Това от своя страна им е дало възможността да катерят преимуществено по скали, в което те са и най-добри. Те също така са използвали и интересен начин за свръзка, който им е дал допълнителна скорост. При него е характерно, че двамата катерачи са вързани с въже и се движат паралелно, но без да спират и да се осигурвят.

,,Това, че се чувствахме комфортно да катерим, на трудност беше едно от основните ни преимущества” казва Ханолд. ,,Успявахме да откатерваме терени с трудност 5c и 6а, докато бяхме с ръкавици и комбинирани обувки”. Принципно алпинизмът изисква много повече от нормално скално катерене, но изглежда, че в този случай именно тези умения са изиграли решаваща роля за успешното траверсиране на масива.

Руската свръзка Алексей Гуков и Алексей Лочински са вторите номинирани. Те са успяли да напрвят първото изкачване от югозападната стена по Тамсерку, връх намиращ се в района на Кхумбу на Непал, в близост до Еверест. Висок е 6 623 м. и впечетлява със своята трудност и комплексност при изкачването. Свръзката нарича премиерния си маршрут ,,Срамежливото момиче” – средния наклон по него е 70 градуса, миксиран терен ( скали, сняг и лед ) и изисква 7 дни на нечовешки усилия, за да се достигне до рядко изкавачния връх.

На последно място, но не и по значение е интересната словенска свръзка, състояща се от носителя на наградата ,,Златен пикел” Марко Прежели, и младите и талантливи Лука Линдич и Алес Чезен. Те успешно са изкатерили северната стена на Хагшу ( 6 657 м.) в индийската част на Кашмир.

23 години след връчването на първия ,,Златепн пикел” дискусиите около наградата растат със всяка изинала година. Процесът на подбор, зависи от жури, в което се включват редакторите на повечето европейски издания, отразяващи достиженията в алпинизма.

Тази година журито е обсъдило повече от 60 различни изкачвания, преди да се спре именно на горепосочените три. В миналото, различни катерачи са критикували организаторите, че наградата отива за изкачвания, които не са в чист алпийски стил. Най-яркият пример за това е от 2005 г., когато наградата е връчена на руска свръзка, която изкачва северната стена на Яну ( 7 710 м.). Те извършват това в класически експедиционен стил ( с множество лагери ), като оставят зад себе си по маршрута хиляди метри въже и ненужна екипировка.

Оттогава, организаторите се опитват да избягат от определения като ,,победител” и ,,награда”, като вместо това се опитват да превърнат церемонията в празненство на най-запомнящото се изкачване през годината. Това е първата година, през която номинираните ( а това означава и победител ) са обявени предварително.

По време на церемонията, живата легенда 80-годишният сър Крис Бонингтън ще получи Piolet d’Or за цялостен принос в алпинизма.

Като завършек, ще цитираме Алекс Ханолд относно тазгодишната церемония: ,,Наистина съм притеснен, че мога да спечеля. И смятам, че е справедливо да бъдат отличени изкачвания, които са помогнали на алпинизма да върви в правилна посока. Дали нашето изкачване заслужава наградата или не е спорен въпрос. Но всяка година има катерачи, които правят феноменални и вдъхновяващи неща и смятам, че това заслужава да бъде отпразнувано по някакъв начин” 


П.С. Алекс Ханолд и Томи Колдуел бяха отличени с наградата за 2015 г.