Какво да консумираме, за да се завърнем в планината по-бързо.
Говорили сме и преди за превенцията и максималното обезапасяване, когато практикуваме любимите си спортове в планината – катерене, ски, сноуборд, планинско колоездене и т.н. Но не винаги можем да се предпазим от всичко. Ето няколко съвета какво да правите и как да се храните правилно ако претърпите по-тежка контузия и получите счупване на някоя кост:
I. Започваме с Калций ( Ca) :
1. Млечните продукти имат съвсем малка или никаква полза за костите
2. Ниската на протеини и мазнини диета улеснява значително усвояването на калция
3. Увеличаването на двойно повече протеини в храната, увеличава с 50% загубата на калций в урината. Докато тялото разгражда протеина, това причинява киселинност в кръвта. За да го неутрализира, тялото извлича калций от костите=> колкото по-големи количества протеин се консумира, толкова повече калций се извлича от костите.
Когато млякото бъде подложено на термична обработка, минералите в него се йонизират и въздействието от алкално се превръща в киселинно => образуването на камъни, мускулна слабост, възпаление на стомашно-чревния тракт и други.
Ако се пречистят и регенерират жлезите, усвояването на калций ще се подобри значително.
Продукти богати на калций, освен млякото: Овесените ядки, елдата, яйцата, морските дарове и морските риби съдържат калций. Той се съдържа в ябълките, доматите, краставиците и картофите, както и във вишните, сливите и гроздето. бамята, всички видове зеле, броколите, целината и копърът.
II. Фосфор ( P ) – Фосфорът се съдържа в почти всички продукти – ядки, сирене, черен дроб и бъбреци, бобови култури, шоколад, яйца, салами, пушено месо, пържени картофи.
III. Магнезий ( Mg ) – В плодовете и зеленчуците, калцият и магнезият са в правилното съотношение и така калцият се усвоява пълноценно. Тъмно зелените листни зеленчуци са изключително богати на калций, магнезий и флавоноиди- броколи, зеле, кресон, маруля, морски водорасли и други. В кравето мляко например, калцият е много повече от магнезия. В резултат на това съотношение, по-малко от 10% от този калций се усвоява от организма. Калциевите добавки, които се продават в търгвовските вериги, също не са адекватно решение за усвояването му, защото натоварват бъбреците.
Богати на магнезий продукти – тиква, цвекло, моркови, пилешко месо, сушени плодове, зърнени храни, трици и кълнове . спанакът, артишокът, босилекът и магданозът, както и зеленият грах и бамята. Земните ябълки, артишокът и зелените подправки са богати на магнезий.
Други много богати на калций продукти са: сусамово семе, бадеми, бразилски орех, сушени смокини, фурми. Почти всички пресни и сурови плодове и зеленчуци съдържат калций, който ще осигури нужния прием за организма. Колкото повече се алкализира тялото, достигайки нужния алкално-киселинен баланс (80/20), толкова по-качествен и усвоим калций ще достига
Важно: Намалете до минимум животинските мазнини и намалете солта и захарта.
IV. Витамин D и К
Само с 10-15 минути излагане на тялото на слънце всеки ден, ще се запълни нуждата от Витамин D в организма.
Витамин D3 се намира в слънчогледа и мандарините, рибено масло, черен дроб от риба треска, кокоши ипъдпъдъчи яйца.
Витамин К се намира в зеленолистните зеленчуци, най-много в зелето. босилек, броколи, спанак и магданоз. Учените твърдят, че ако ядете много зеленчуци, костите ви ще бъдат здрави и без да наблягате на млякото.
Вместо заключение:
Пречистване на организма за период от 3 до 20 дни всеки сезон и последващо правилно захранване и хранене. Не трябва да се пропускат пресните сезонни и добре узрели плодове и зеленчуци. Няма никаква вреда, ако за такъв период от време, човек консумира само плодове, зеленчуци и соковете от тях.
Нека основните групи храни в ежедневното меню са: 60-65% плодове и зеленчуци, 10% кълнове, семена и ядки, 10% задушени зеленчуци,10 -15% зърнени и бобови храни, 5% мазнини. Препоръчваме максимално 2-3 пъти седмично да се консумират животински продукти в правилна комбинация – само 1 вид животински продукт със зелена салата.
Изключване на всякакви животински продукти за определен период от време. Това може да варира от 2 до 6 месеца за година. Целта е да се даде възможност на организма да се разтовари и да се регенерират и заздравят костите.
Консумиране на следните храни с най-много съдържание на качествен и усвоим калций: кресон, китайско зеле, глухарче, ряпа, рукола, бамя, броколи, зелен боб, магданоз, маруля, портокали, стафиди, мандарини, киви, боровинки, келп, бадеми, бразилси орех, сусам, амарант, киноа и други.
Статията има информативен характер и не замества консултация с лекар!
По публикацията работи: Дора Кузманова.