Ако се чудите какво е общото между двете…

Членове на Софийски планински клуб изкачиха връх Матерхорн и стигнаха до 6000м. под връх Ленин в Памир, Киргизстан.

 

Общо взето това бе нашата дейност през юли месец. Ето и малко подробности.

 

На 4 юли Михаил Михайлов и Димитър Петров поеха посока Истанбул, а оттам щяха да летят към – Бишкек, столицата на Киргизстан. Тяхната цел бе повече от амбициозна – да се опитат да изкачат връх Ленин – 7134м.Организацията на цялата експедиция бе само в техните ръце. Не бяха ангажирали фирма, която да ги подпомага към върха, което правеше опитът им още по-интересен. Подробности около самото изкачване и пътуване ще има скоро под формата на пътепис.

 

След много интересни случки и срещи, атаката за върха е била предвидена за 20 юли. И макар добрата им аклиматизация, лошото време ги е спряло, като са достигнали до 6000м. и е трябвало да се върнат. Опитът придобит по време на самата експедиция е безценен. А  върхът от своя страна ще си бъде там и следващия път.

19.07.2015 г.

 

14 дни по-късно – на 18 юли, Петър Георгиев, Георги Иванов и Атанас Тодоров потеглиха посока Алпите. Тяхната цел бе заветния и красив – връх Матерхорн – 4478м. Маршрутът, по който щяха да пробват да изкачат върха e Liongrat – Hornligrat. При избора на този маршрут се тръгва от италианската част на планината и се слиза в швейцаркската. Не е най-лесния маршрут като избор. И макар някои трудности на 21 юли около 16:00ч., и тримата успяват да стъпят на върха. И по-важното – и тримата успяват да слязат, леко ожулени и изморени, но доволни и щастливи.

 

Ето и малко снимки от върха:

 

21.07.2015 г.

 

 

21.07.2015

 

Юли месец за нас бе изпълнен с много емоции и адреналин. Имахме възможност да добием непосредствени впечетления от две прекрасни планини – Памир и Алпите. Да преживеем невероятни случки и да завържем интересни приятелства.

 

Очаквайте в идните дни и пътепис свързан с пътуването на Митко и Мишо в Киргизстан