Фурба Таши Шерпа, най-известният височинен алпинист в историята, сега може да го видите с кофа и лост в ръцете, докато си проправя път с нокти и пот на челото, през развалините на дома си, точно седем месеца след ужасяващото земетресението на Непал.

Независимо от годините наред, в които той е бил гид на заможни чуждестранни клиенти до връх Еверест, изкачен от него 21 пъти (съвместен рекорд), 44-годишният алпинист е останал без пукната пара.

Фурба Таши не е в никак добро положение, което също е споделено от много други шерпи, чиито домове, хижи и ресторанти също са били унищожени от катастрофалното земетресение през април. Всички те се оплакват от бавната реакция на правителството, въпреки милиардите долари помощ от Запада.

 

Фурба Таши Шерпа носи чувал с картофи на главата си.

 

Някои пенсионирани гидове, трябва да се върнат към върховете, за да припечелят пари. Други си вземат обратно децата от училищата в Катманду, а собствениците на хотели уволняват масово персонала си.

И на всичкото отгоре, резервациите на чуждестранните алпинисти за изкчавания в Непал през 2016г. са с рязък спад. Добавяме и разрушената инфраструктура и икономическата блокада по границата с Индия, която заплашва доставките на гориво и оборудване.

“Всичко, за което съм работил е разрушено за минута”, каза Фурба Таши, стоящ в селото си Къмлиънг (Khumjung), парцел от 80 каменни къщи, накацали върху плато, заобиколено от спиращи дъха 7000-метрови планини.

Земетресението, при което загинаха почти 9000 души, унищожи неговата 8-местна хижа, силно повреди дома му и причини смъртоносна лавина на 15 км от тук под най-високия връх на света. Отдалечените селища под Еверест, които са просперирали през последните десетилетия, благодарение на бума в бизнеса с катеренето, са претърпяли едни от най-тежките унищожения от смъртоносното заметресение в Непал.
Ужасни години
Индустрията “Еверест” е в състояние на катаклизъм след лавините през 2014 и 2015, които убиха общо 35 човека – два от най-смъртоносните инцидента за района въобще. През 2013 е имало масово безпрецедентно сбиване между алпинисти и шерпи, което е сложило под съмнение местните рискови катерачи да качват чужденци до върха и обратно.
Шерпите искат по-голямо парче от непалския 360$-милионен туристически бизнес на година, от който Еверест е с най-големия принос. По информация на 18-те най-големи фирми, организиращи комерсиални изкачвания, резервациите за изкачването на най-високия връх на света през 2016 са били 3 пъти и половина по-малко в сравнение с предишни години. Това ще е най-слабият сезон след старта на комерсиалното катерене през 1990 година и може да остави хиляди шерпи без работа. “Бяха две ужасни години за Еверест: нямахме изкачвания и в същото време много смъртни случаи”. казват Гарет Мадисон, който управлява Madison Mountaineering. Докторът на отбора е починал тази година, а трима от шерпите, които работят за него, са били убити през 2014. “Ще отнеме време да си възвърнем самочувствието”. В миналото, смъртоностните инциденти не причиняваха отлив що се касае популярността на връх Еверест, но следващата година ще бъде различна. Като заплаха за цялата индустрия на страната проблемът се разглежда и на политическо ниво.
Икономическата блокада на Непал с Индия може да наруши експедициите на кандидатите-катерачи, които обикновено плащат невъзвръщаема такса от 35 000$ до 100 000$, за възможност да изкачат върха. Непал се сблъска и с тримесечна криза на горивата след като имаше протести в южната част на страната. Хората бяха разгневени, че новата конституция не отразява техните интереси, и за това възпираха камионите с гориво, влизащи от Индия. Това възпрепятства възможността за излаз на море за хималайската нация, която се опитва да се възстанови след емигрирането на милиони от централните и източни региони.
Катастрофа
Фирмите, предлагащи комерсиални изкачвания, казват, че блокадата може сериозно да увреди новия катерачен сезон, заради недостига на гориво, екипировка, възможността да се извършват спасителни полети или набавянето на достатъчно газ за готвене за период от два и повече месеца.
„В момента е криза. Ще бъде пагубно, ако това ембарго продължи“ заявява Фил Кремптън, собственик на американската фирма Altitude Junkies. Същевременно не така мисли Говидна Бахадур Карки – министъра на туризма в Непал. Той е по-оптимистично настроен и смята, че блокадата ще приключи преди пролетта да е настъпила. Смело заявява, че очаква „ солиден брой катерачи и тази година“, защото алпинистите, които обичат риска, не биха се притеснили от едно сравнително рядко природно бедствие. Същевременно в село Къмлиънг негодуванието на хората не е само срещу блокадата, която утроява разходите им по строителните материали, а и срещу факта, че трябва да ги пренасят от най-близкото до тях летище, което е на три дни път пеша.

 

Типично село в Непал след земетресението през април 2015 г.
В селски район, където 9 от 10 къщи са били повредени или унищожени от земетресението, гневът и негодуванието срещу правителството расте, тъй като същото се е провалило в опита си да разпредели 4.1 милиарда долара помощи от Запада, предвидени за подпомагане на засегнатите от земетресението. „Ние чухме, че политиците в Катманду са изяли и изпили тези пари“ казва Фурба Таши Шерпа. Юба Раж Куативада, заместник-председател на комисията по планиране и възстановяване в Непал, обвиняван че е изхарчил парите, разбира разочарованието на хората. Той самият заявява, че блокадата е погълнала голяма част от вниманието и капацитета на правителството.
Ужасни разходи
В продължение на почти един век, западни алпинисти наемат шерпи, за да вършат най-опасната работа на Еверест. Това е печеливш поминък за една от най-бедните държави в света, но идва и със своите последици. Повече от 200 шерпи са загинали в подножието на най-високия връх, работейки за чужди експедиции, а много още са останали инвалиди в следствие на каменопади, измръзвания и височинната болест. Познат като „Йакът на Еверест“, заради неизчерпаемата му енергия, скромният Фурба Таши Шерпа е водач на всички шерпи в Himalayan Experience, една от най-големите фирми, предлагащи комерсиални експедиции. Той държи и рекорда за най-много изкачвания на височина над 8000 метра – 34.
И все още той бива заплащан по-малко, отколкото западните гидове. Чуждестранен водач може да направи между 10 000 и 35 000 $ на сезон, докато на шерпите се плаща около 6 000$ на сезон, според двама западни водачи.

Откакто се случиха двете земетресения, Фурба Таши Шерпа е под огромен натиск от неговото семейство, да се откаже. „Аз предпочитам да живея бедно, отколкото той да поема такъв риск“ казва Карма Дома, неговата съпруга, докато сервира чай и бисквити на гостите си.
През 2016, Фурба Таши Шерпа е решил да си  вземе почивка от височинните изкачвания, за да обърне повече внимание на семейството си. Ще се опита да се препитава отглеждайки картофи в малка ферма.
Но най-вероятно той ще трябва да се върне към височинния алпинизъм, за да помогне на децата си. Той е похарчил всичките си спестявания (20 000$) и ще вземе заем в размер на 10 000$, за да възстанови къщата и малката си хижа, които са унищожени от земетресението.
Следващият път, когато изкачи Еверест той ще подобри рекорда: “Много хора ми казват, че трябва да изкача върха още един път, но този рекорд не е мой – не означава нищо за мен. След земетресението, когато се обърна назад и погледна към изминалата си кариера, най-голямото ми разочарование е, че аз все още се безпокоя за бъдещето си“

 

връх Еверест

 

По материали на Ройтерс.