един необичаен зимен дом

 

Иглутата са често асоциирани с ескимосите, коренните жители по крайбрежието на Арктика, части от Северна Америка и североизточните покрайнини на Сибир. За ескимосите иглуто служи за постоянно жилище, а у нас то може да се окаже животоспасяващ подслон в екстремни условия през зимата в планината.
Необходимо условие за да построите иглу е да има поне 1 метър слегнал сняг. Трябва да се има предвид, че строежа на иглуто може да отнеме няколко часа. Задължителните пособия са трион с една дръжка и поне 40 см дължина и лопата. Ето и стъпките:
1. Изберете сравнително равен терен за иглуто и го отъпчете или отстранете горния слой пресен сняг.
2. До иглуто се прави така наречената тухларна. С лопатата се отстранява горния слой сняг, докато се стигне до стабилната основа от добре слегнал сняг. С триона се изрязват ледените блокове. Ледените тухли трябва да са с размер 50-60см дължина, 30см. високи и 20 см широки. Снегът на кристали не е добър за ваденето на тухли.
3. Разделете се на роли. Един който да вади тухли, носач, строители. Иглуто не трябва да е прекалено голямо. Достатъчно да легнат двама човека вътре. Използвайте въже и щека за да разчертаете диаметъра. Един строител трябва да се подготви психически да бъде зазидан в иглуто до изкопаването на входа, което се прави като последна стъпка.
4. Тухлите се редят спираловидно. Това може да бъде постигнато чрез подрязване на тухлите с триона. След първия ред останалите се редят с наклон навътре за да може да се затвори. Иглуто се затваря с по-голяма снежна плоча.

5. Накрая се изкопава вход. За да разберете как трябва да изглежда си представете тоалетна чиния.

6. Пробийте дупка с щеката в тавана за циркулацията на въздуха и загладете стените отвътре за да не се образуват капки през нощта.
7. Запалете си свещ за уют и топлина.
8. Желаем ви лека нощ.

 

 

Използвани материали: http://www.captainfletch.com/projects/igloo/igloo.asp