Primum non nocere“ – „ Преди всичко не вреди“ !

Този кратък материал   е предназначен за немедицински лица и има за цел да опише състава на основните лекарствени средства и медицински пособия, които биха Ви били полезни сред природата. Състава на една походна аптечка зависи от няколко условия.

На първо място от индивидуаните нужди и нуждите на околните, т.е. ако Вие или тези, които Ви придружават имате някакви конкретни здравни проблеми и нужда от определени медикаменти, взимате на първо място тях.

Второто условие е този комплект да бъда компактен, лек и сигурен. За постигане на последното се използват различни кутийки и несесери, които имат нужната здравина, за да предпазят съдържанието си от притискане и счупване, а самите медикаменти и пособия се поставят във водонепромокаем материал. По отношение на компактността е необходимо да се подбере по един медикамент от група, т.е. да няма дублиране на медикаменти със сходно действие. От друга страна подобна аптечка им за цел само  да даде възможност за третиране на леки, незастрашаващи живота състояния от немедицински лица или оказване на първа долекарска помощ при по- сериозни състояния.

Третото условие е да съумеем в някаква степен  да предвидим основните здравословни проблеми с които можем да се срещнем, а това са:

 • Различни видове рани и/или закрити травми, изгаряния.
 • Стомашно- чревни проблеми (повръщане, диария, киселини и др.).
 • Болка от различен произход (травми, изгаряния, главоболие, зъбобол, схващания и др.)
 • Ухапване от змия, ужилвания от насекоми.
 • Алергични реакции от храни, напитки, лекарства, растения и др.
 • Хипотермия
 • Прегряване / топлинен удар/ и/или слънчев удар.
 • Обезводняване
 • Отравяния
 • Хипогликемия

6d0ceb744c196dba4d7cd6c978e8a7e2

Спешните състояния ще бъдат разгледани обстойно в отделни теми.  Както се вижда, някои от тях се припокриват, което е по- скоро улеснение за правилният избор на медикаменти за аптечката.  Най- лесно и удобно е състава на комплекта да бъде разделен на групи.

I    Превързочни материали и средства за обработка на рани:

 • Различни размери марли и тесни и широки бинтове, левкопласт. Желателно е част от марлите да бъдат стерилни, т.е. пакетирани в специална опаковка, както и един от бинтовете да бъде ластичен за стегната превръзка при по- обилно кървене.
 • Антисептични разтвори за обработка на рани – течен Йодасепт и Кислородна вода са абсолютно достатъчни. Първо се почиства здравата кожа около раната с Йодасепт, за да не се допусне продължаващото и замърсяване по време на обработката. След това в самата рана се накапва Кислородна вода, оставя се да шупне и подейства 20-30 секунди, попива се със стерилна марля и в раната се накапва Йодасепт . Следва стерилна превръзка, която се фиксира към раната с левкопласт или бинт, според размера и мястото и. При обилно кървене приоритет пред почистването е кръвоспирането – стегната превръзка, притискане с марли и/ или поставяне на турникет в основата на крайника. Не забравяйте, че по- нататъчното лечение на сериозни  рани е работа за лекар,  а освен това всички замърсени рани изискват ваксинация против Тетанус, стига  да не е правена скоро преди това! Не обработвайте раните с мазила и пудри, затрудняват обработката им след това! Не слагайте върху големи рани салфетки или памук – частици от тях остават в раната!
 • Турникет – използва се за пристягане на крайник при нараняване с обилно кървене. Турникет се поставя в основата на мишницата или бедрото, за не повече от час, тъй като спира кръвотока и доставката на кислород, в резултат на което болният може да загуби крайника си. Зле поставеният турникет предизвиква застой на кръвта в крайника и често усилва кървенето, вместо да го намали или спре! Турникет се използва само при обилно артериално кървене, винаги когато може да се направи кръвоспиране само със стегната превръзка или притискане приложението му трябва да се избягва, освен това е неприложим при кървене от торса, главатаи шията!

d2a5b11a295410ad0a174ea7e533f392

 1. Медикаменти :
 2. Обезболяващи и противовъзпалителни средства:
 • Аналгин и Парацетамол – имат обезболяващо и температуропонижаващо действие. Най- бърз ефект има течният Аналгин. Винаги питайте за алергия към него! По тази причина освен Аналгин е добре да имате и Парацетамол, макар да са със сходни ефекти. Еднократна доза – 1-2 таблетки Аналгин или Парацетамол или 20-40 капки течен Аналгин.
 • Дексофен – изразен противовъзпалителен , обезболяващ и температуропонищаващ ефект. Може да се комбинира с Парацетамол. Еднократна доза – 1 таблетка. Да се пита за алергия към противовъзпалителни средства, да се избягва при хора със стомашни проблеми.
 1. Противоалергични средства:
 • Ериус – при алергични реакции с обрив, сърбеж, подуване, хрема, сълзене. Взима се по 1 таблетка дневно. При някои причинява сънливост. Този противоалергичен препарат не може да овладее остра, животозастрашаваща алергична реакция с понижаване на кръвното налягане, т.е. алергичен шок. В този случай животоспасяващо е приложението на Адреналин, който обаче има много сериозни странични ефекти и трябва да се прилага само от добре запознати. Все пак тези, които имат много алергии и някога са получавали тежка алергична реакция, трябва да се консултират с лекаря си за приложението му и е добре да разполагат с него.
 1. Средства, повлияващи храносмилателната система:
 • Но-шпа, таблетки-  спазмолитично средство, т.е. намалява спазмите на  мускулатурата на различни кухи органи. Използва се при чревни спазми, жлъчни и бъбречни кризи, менструални болки и др. Първоначалната доза е 1-2 таблетки, до 3-6 дневно.
 • Хидрасек, капсули – антидиарийно средство. Прилага се една капсула в началото, след което 3 капсули дневно.
 • Панразол, таблетки- намалява производствотона киселина в стомаха. Използва се при киселини и гастрити. Прилага се по една таблетка сутрин и вечер.
 • Активен въглен, таблетки – използва се при различни диарии и отравяния с храни и напитки, както и при метеоризъм. Не бива да се приема скоро преди или след други медикаменти, тъй като нарушава усвояването им!
 • Хидратин алфа – разтворими соли в сашета – използват се при различни видове обезводняване – диарии, повръщане, обилно потене и др. Подходящи са и при случаи на ниско кръвно налягане, поради изброените причини. Използват се няколко сашета днвено, всяко в 200-300 мл. вода.
 • Деган – потиска гаденето и повръщането. По 1 таблетка до 2-3 за ден.
 1. Седативни средства.
 • Валидол – поставя се по 1 таблетка под езика до стапянето и. Има лек успокоителен ефект. Облекчава гаденето.

Тъй като аптечката трябва да бъде лека и компактна, не е необходимо да се взимат цели опаковки от всички лекарства, могат да се изрежат по няколко таблетки от блистера, което се прави така, че надписа с името на препарата и срока на годност да се виждат. При изрязването острите ъгли се премахват, тъй като обикновено пробиват другите опаковки.

 

Освен  описаните медикаменти са необходими и няколко чифта нестерилни ръкавици, тъй като влизането в пряк контакт с кръв и секрети на пострадалия носи рискове от инфекциозни заболявания.  За срязване на бинтове или дрехи е нужна една права ножица. Добре е да има и няколко пакетчета разтворимо кафе и няколко захарчета.  Една ампула физиологичен серум може да послужи за промивка на очите при попадане на частици. Тубичка Дефламол може да бъде от полза при леки изгаряния и протривания.

 

Всеки носи лично отговорността за приложението на описаните медикаменти върху себеси или друг и има ангажимента да се запознае лично с техните показания и противопоказания!