Кръводаряването е едно от най-важните неща, които можем да направим, за да помогнем на хора в нужда. Няма заместител на кръвта и тя не може да бъде произведена. Всеки ден кръводарителите помагат на пациенти от всички възрасти и от всякакъв произход. Освен това даряването на кръв е полезно и за нас самите – то е свързано с предварителното изследване на кръвта и евентуалното разкриване на неподозирани от нас заболявания. Кръводаряването регулира нивата на желязо и спомага за ефективното обновяване на кръвните клетки в организма. С тези мисли се роди инициативата, която нарекохме Капка по капка.

От Софийски планински клуб се стремим да организираме поне две кръводарявания всяка година. Наричаме тези събития Капка по капка. Зад гърба си имаме вече 6 осъществени събитя. За всяко едно от тях, точно както го правим и за преходи в планината – членове на клуба, приятели, съмишленици и желаещи – се събираме заедно за кураж и обединяваме усилия, за да дарим възможно повече кръв, капка по капка и да помогнем на възможно повече нуждаещи се.

Защо е важно да даряваме кръв?

Кръвта е от съществено значение за оцеляването на пациенти, преминали през операции, лечение на рак, хронични заболявания и травматични наранявания. Тази животоспасяваща грижа започва с един човек, който прави щедро дарение. Нуждата от кръв е постоянна, а даряващите кръв са малко.

Защо болните от рак пациенти се нуждаят от кръв?

За болните от рак пациенти кръвопреливането действа като ресурс за въвеждане на тромбоцити обратно в тялото след тежките лечения като химиотерапия и лъчетерапия. При болните от рак пациентите кръвните клетки, които се образуват в костния мозък, често са изложени на риск. Тази липса на производство на кръвни клетки може да причини хронични заболявания с течение на времето, които могат да засегнат органи като бъбреците, далака и черния дроб.

Безопасно ли е кръводаряването?

Няма опасност от предаване на инфекцията чрез вземане на кръв. Всички материали (игли, спринцовки, комплекти за събиране, епруветки) са за еднократна употреба. Мястото на инжектиране винаги се дезинфекцира старателно и персоналът по събирането винаги работи с ръкавици при строги хигиенни правила. Осигурено е и безопасно съхранение и изхвърляне на биологичните отпадъци.

Единица кръв може да бъде разделена на различни компоненти като червени кръвни клетки, плазма и тромбоцити.

Стандартно кръводаряване

Стандартното кръводаряване е най-разпространеното. Събраната кръв се използва за подпомагане на множество пациенти, като се разделя на различни компоненти.

Даряване на плазма

Плазмата се събира чрез афереза (процес на отделяне на плазмата от другите кръвни компоненти). Плазмата спомага кръвосъсирването при пациенти с травматични наранявания и при пациенти, които се борят със заболявания като рак.

Събиране на тромбоцити

Тромбоцитите също се събират чрез афереза. След като тромбоцитите бъдат взети от кръвта на донора, червените кръвни клетки и другите компоненти на кръвта се връщат обратно към донора. Пациентите с рак са основните нуждаещи се от тромбоцити, тъй като те играят жизненоважна роля в лечението на рак.

Чрез афереза се събират също и червените кръвни клетки. Те могат да се използват за всеки, страдащ от загуба на кръв.

10


кръводарявания организирани от СПК

142


Кръводарители