Заслон Амбарица

Лятото и есента на 2019 г.

На Старопланинското било има един заслон, който помни тъжни истории – истории за вятър, мъгла и погубени човешки животи. Помни обаче и стотици лица, открили завет и подслон, помни тръгващите и пристигащите от х.Амбарица, помни много зими и жарки лета. Този заслон се намира на билото на Централен Балкан, на връх Амбарица. През 2019 една нашата сплотена група реши да насочи уменията и усилията си във възстановяването на заслона. Ето как протекоха ремонтните дейности: В уикенда 29-30.06.2019 г. беше възстановен основно заслон Амбарица. Благодарение на много ентусиазъм, здрави гърбове за мъкнене на тежки мат’риали и кончето Борко, цялата нужна техника беше качена на заслона. Благодарим на хижа Амбарица и нейните великолепни стопани – Ема и Тодор, без чиято помощ това ни начинание щеше да се случи много по-трудно. Ето какво беше свършено за тези два дни: – 40 м. вкопани шини за подсилване на гръмоотводната система – поставяне на прозорец – поставяне на врата – монтиране на въздуховодна система – подсилване на покрива – грундиране с цел подготовка за пребоядисаха II. на 12 и 13 октомври 2019 г. заслонът бе изрисуван с най-типичните обитатели, които може да срещнете в Стара планина.

Заслон Синята Стрела

Лятото на 2019 г:

Малко са нещата на този свят, които могат да обединят хора на 80+ с един планински клуб основан едва през 2013 г….Но, ето че съдбата си има своите планове и не се съобразява с обществените порядки, а любовта към планината размива границите – възрастови, социални, всякакви. И ето, ние от СПК бяхме удостоени с честта да поемем грижите за един от най-емблематичните заслони на Витоша – Синята стрела. Построен и стопанисван дълго време именно от тези 80+ годишни планинари, те ни предадоха щафетата за се обърнаха към нас да продължим делото им. Така и направихме. Планувахме да подменим покрива на големия заслон, но ето какво точно свършихме: I. В периода от 22 до 25 август 2019 г. с доста усилия, труд, пот и кръв бе СМЕНЕН покрива на Заслон Синята Стрела. II. На 14-15 септември 2019 бе завършен изцяло покрива на заслона, както и вътрешността на заслона. III.На 19-20-ти октовмри 2019 г, бе завършено облицоването с ламперия отвътре и лакирането й.Бяха поставени нови пейки отвътре, бяха монтирани нови прозорци с алуминиева дограма и качена и сложена нова печка за заслона . Благодарим на всички, които се включиха в това нелеко начинание по един или по друг начин – бяхте велики и показахте, че човек е могъщо създание! Проектът е финансиран от Софийски планински клуб, с подкрепата на Doppelherz Bulgaria.

Вишка на Витоша

Приказка за изоставената постройка - През лятото на 2017 г.

Има места, които са давали повод за хиляди усмивки и положителни емоции на малки и големи. С течение на времето тези места биват изоставени и споменът за тях избледнява. Усмивките стават все по-малко, а положителните емоции изчезват. Именно такъв беше случаят с изоствената кабинка на ски влека на Голи връх, над последната станция на Драгалевски лифт в любимата ни планината – Витоша. Това беше до преди няколко дни…

След 8 дневен усилен доброволчески труд, Софийски планински клуб и Михаела Иванова а.к.а Mishini Creative, успяха да преобразят и вдъхнат живот на отдавна изоствената кабина, намираща се на основната пътека към Черни връх. Именно по тази пътека целогодишно преминават хиляди туристи, тръгнали по някогашния път на Алеко Константинов към най-високия връх на планината Витоша. Сметнахме, че е недопустимо нещо толкова грозно и занемарено да разваля гледката на всички хора, решили поне за момент  да се откъснат от ежедневието на градската среда. С много усилия от наша страна и много талант от страна на Михаела, успяхме да сътворим нещо, което ще радва от най-малките до най-големите посетители на планината станала символ на града ни.