В няколко материала ще се опитаме да дадем нашата гледна точка върху нещата, които са ви нужни за кратки преходи в планината в зимни условия ( 2-3дни).
Зимата е коварен сезон. Нямаме лукса на дългите летни преходи, в които времето е почти неограничено, и дори да окъснеем, може да ходим преспокойно през нощта. Трябва да се предвиди внимателно времето и възможностите ни. Ще е най-добре ако към 16:30ч. сме вече на топло и пием чай в хижата. ( това при положение, че няма да пренощуваме в палатка, но това е тема на отделна статия).
Обувки и гети – При хубаво време и сравнително твърд сняг ( такъв, в който да не потъвате при всяка крачка) работа могат да ви свършат и добри трисезонни обувки. Но в повечето случаи ще е добре да се въоръжите с една солидна зимна обувка. Гетите ще спомогнат да избегнете излишното вадене на буци сняг от обувката ви. От тази гледна точка няма да имате нужда от гети с мебрани ( тип Gore tex), а съвсем обикновенни гети ще свършат перфектна работа
Чорапи – дрехите за подобни кратки преходи следва да се предвидят внимателно. Препоръчително е да се вземат чорапи, които имат в състава си някакъв вид вълна. Продават се в повечето магазини за планинска екипировка, като цената е между 10-20лв за чифт, зависимост за каква температурна амплитуда желаете. Наличието на вълна, ще помогне при положение, че се намокрите, а хижата е далеч пред вас. Дори и мокри чорапие, ще ви запазят топлината в краката. Вече един път стигнали в хижата може да ги оставите да се изсушат, като ги замените с обикновенни зимни чорапи от синтетика.
Термобельо – Наличието на термобельо е желателно при преходи от този тип. Дори и да сте гледали прогнозата, не може да се доверите напълно, че времето ще бъде спокойно. Термобельото ще ви помогне да не губите излишно топлина по време на трека . Препоръчваме то да е мериносова вълна, а не от синтетика. Разликата в цената си заслужава. За разлика от синтетиката, мериносовата вълна не задържа миризми и така при правилна употреба, термобельото ви ще издържи дълго време. Друг плюс на този вид екипировка е, че ще избегнете досадно сменяне на тениски през няколко часа по време на похода.

Когато си избирате термобельо е желателно то да е плътно прилепнало по вас, за да може да абсорбира потта по-лесно и бързо.
Панталон и яке – ще е най-добре да не правите компромис с тях, защото редом с обувките остават най-важните компоненти. Именно от тази троица ще зависи комфорта ви в най-голяма степен. Няма какво много да се каже по тази тема – горе-долу принципът, колкото по-скъпо толкова по-добре – тук важи с пълна сила. Естествено е добре да се оглеждате за нискобюджетни придобивки, които биха ви свършили отлична работа и в българските планини, но вариантите в тази област са много, така че ще имате богат избор.
Полар – При ясно и топло време ще може да ходите нагоре само с термобельо и яке. Това прави трека лесен, удобен и доста свободен. Не така стоят нещата, когато времето се развали и студът ви скове. По принцип винаги сме си представяли полара, като заместител на бабиния пуловер…и не се оказахме далеч от истината. Естествено, поларът е в пъти по-лек, а и топли почти със същата ефикасност. Пак съветваме да не правите компромис с полара, тъй като може да си развалите приятното изкарване с излишна икономия.
Спален чувал – ако не сте запознати добре с хижите, които ще пренощувате, е добре да си вземете спален чувал, в случай че хижарят е решил да пести от дърва и не е пуснал изобщо отоплението в спалното помещение.
Шапки, ръкавици, 3-4 тениски, резервни чорапи, аптечка, челник – това са нещата, които не бива да ви излизат от раницата, когато тръгнете на зимен преход.

Към тази графа може да зачислите и поларената маска. Като цяло една нескъпа придобивка ( 15-30лв.) но може да ви спести излишното мръзнене на лицето при силен вятър.

 

Част II