В следващите редове ще ви разкажем за един необикновен маратон на свръхдълго разстояние, който се провежда ежегедно в сърцето на скалисите планини в Колорадо, САЩ. Дължината му е точно 100 мили ( около 160км.) и се провежда в градчето Лийдвил (Leadville). Официалното му наименование е – ,,Лийдвил 100’’.
Първото състезание е през 1983г., а негов създател е по това време безработния и отчаян миньор – Кен Клоубър. Друга характеристика на градчето Лийдвил, а и на ултрамаратон е надморската височина – намира се на 3094м. над морското равнище, което го прави най-високо разположения град в Северна Америка. Може би и най-студеният – 9 месеца от годината температурата е около 0 °C. ,,Природата в Лийдвил е толкова сурова, че елитната 10-та планинска девизия на Американската армия провежда тук учения за планински бой”*

 

По време на състезанието участниците трябва да преодолеят над 4 800м. денивелация, за по-малко от 30 часа. В първите години на маратона по-малко от половината стартирали успяват да завършат.
Кен Клоубър решава да създаде този чудовищен маратон в средата на 80-те след като малкото градче достига рекорден брой на безработица. Пък и се съгласете, че туристите трудно биха го сметнали за привлекателна дестинация. Клоубър решава да се възползва от борбения дух на своите съграждани, като ги постави на границите на разумното – стартовата линия в Лийдвил е на два пъти по-висока височина от тази, на която се херметизират кабините на самолетите, а после става по-високо….
Деситилетия след първото състезание , Кен Клоубър признава с усмивка, че благодарение на маратона само в тези няколко дни болниците и хотелите в града са пълни. Често се случва бегачите да падат от скалите, да чупят глезени, страдат от прегряване, да получат хипотермия или просто да станат жертви на височинната болест. Самият Кен участва почти всяка година в маратона, като само при първият си опит не успява да финишира, защото получава хипотермия.
,,Лийдвил 100” се явява и дебютно състезание на американска земя за уникалното мексиканско племе – Тараумара. Племе, запазило своято самобитност, което населява Медните каньони на Мексико, далеч от хорските очи. Петима техни представители участват за първи път през 1993г., когато 55 годишния Викториано Чуро печели състезанието.
Рекордьор при мъжете е Мат Карпентър, който през 2005г. успява да прекрачи границата на човешкото и да завърши за 15 часа и 42 минути. Рекордьорка при жените е Ан Трейсън, която в много оспорвана надпревара с представители на Тараумара през 1994г. успява да спре хронометъра на космическите за онова време 18 часа и 6 минути.
През 1994г. се поставя началото и на ,,Лийдвил 100 MTB’’ – маратон предназначен за колоездачи. Стилът на каране е изцяло крос-кънтри. Рекордът в тази дисциплина принадлежи на австриеца Албан Лаката, който на последното издание през 2013г. премина 160км дистанция за 6 часа и 4 минути.
За финал ще ви разкрием рецептата за успех, според основателят на маратона – Кен Клоубър: ,,Не е нужно да си бърз. Но е добре да си смел’’

_____________________________________________________

* Кристофър Магдугал – ,,Родени да тичат”