Наслаждавайки се на уюта, спокойствието и природна красота около хижата, палатката, заслона, камъните или където и да сме стигнали, най-сладката част е похапването.
Съвети за най-жизнено важните хранителни продукти, които не тежат и не заемат място, можем да си припомним в статията за Планината и храната. В серия от няколко статии, ще ви запознаем с нашия опит при приготвянето на храната в и за планината.
Сега ще обсъдим, обаче, за вкусотиите сготвени на примус от планинари-ценители, на които не тежи да поносят и някоя друга колбичка със зехтин или сурови яйца. Това е статия, полезна и при къмпингуване около водни басейни (от всички тях морето ни е най-присърце) с по-малко удобства и посуда.

Както всичко друго в къмпингуването, важно е да започнем с подреждането и нужните ни прибори и спомагателни материали. За подправки могат да се ползват пластмасови колбички, опаковки от разтворим Аспирин, контейнерчета от контактни лещи, кутийки за хапчета или специално пригодени къмпингарски солнички. В подобен съд можем да си вземем и малко зехтин, олио или някаква мазнина.

Полезни (необходими) вещи в нашия случай са пластмасова кутия за хранене, която се затваря плътно, джобна вилица, лъжица, ножче, съдове за готвене и разбира се любимото ни котлонче.
Готови сме за кулинарни предизвикателства в готвенето в полеви условия!
Хубаво е да започнем с обилна закуска, която да ни даде достатъчно енергия да изкачим и най-стръмния връх. Нашето предложение е „Яйца с бекон и кашкавал“. Тежка закуска, за това внимаваме и с количеството. Рецептата е лесна и всеки знае как се приготвя.
Яйца с бекон и кашкавал
В къщи е хубаво да приготвим следното:
4 яйца обвити в стреч фолио и прибрани плътно едно до друго в пластмасова кутия. Вариант е и обикновена малка кутия за яйца (което ви е по-удобно).
1 малко парче бекон
100 гр. Кашкавал
Сол и черен пипер
Малко мазнина
Опция: Люта чушка
В малко мазнина се запържва бекона (и лютата чушка). Добавят се яйцата, кашкавала и подправките. Бъркат се докато станат готови.
Предложението за обяд е леко – Сирене под капак. Трябва да внимаваме с хляба, за да не ни става тежко. Все пак имаме още време до крайната цел. Става лесно и много бързо.
Сирене под капак
В къщи е хубаво да приготвим следното:
250 гр. Сирене в пластмасова кутия, където можем да сложим също:
1 домат
Опаковката с 40 мл. зехтин
Червен пипер
Чубрица или босилек.
Опция: люта чушка
Домата и сиренето се нарязват на плочки. Слагаме първо домата, отгоре сиренето. Заливаме със зехтин и поръсваме с подправките. Захлупваме с капак и варим за около 5 минути на слаб огън. Приятна и изпитана многократно рецепта!
Приятно предложение за обяд и следобяд може да бъде една също толкова бърза зеленчукова супа. Топла, засищаща и лека за стомаха.
Зеленчукова супа
В къщи е хубаво да приготвим следното:
1 гъба
1 нарязан и обелен морков
нарязани броколи
1 глава лук
1 чушка (зелена или червена)
1 малка тиквичка
половин лимон
сол
черен пипер
магданоз
кубче бульон
половин пакетче нудъли (използвани за фиде)
мазнина
Прибираме прилежно продуктите в една пластмасова кутия, като се опитваме да запълним всяка празнина с нарязаните предварително зеленчуци.
Опция: люта чушка ( сигурно ви изненадохме )
Нарязват се и се задушават всички зеленчуци (и лютата чушка) до готовост. Добавят се подправките и вода. Натрошава се кубчето бульон. Добавят се нудълите накрая за около 3 минути. Изстискваме лимона и добавяме магданоза. Можем да се сгреем вече.
Ако все пак през деня не сме имали време да сготвим нещо, и сме прегладнели, за вечеря можем да предложим добрата стара паста. Не тежи и има изключително много варианти за консумация. Ние ви предлагаме любимия вариант за сос. Ммм добър апетит!
Сос песто
Нужно ни е само едно бурканче с песто – домашно или от магазина. Варим спагетите (пастата) и смесваме. Воала! Можем да добавим топени сиренца и кашкавал.
Нашето специалното предложения е малко нестандартно, но си струва опита и вкуса.
Ориз с кокосово мляко
(порция за двама)
1 канче ориз
1 консерва кокосово мляко
Кориандър
Сол
Според канчето, в което сме измерили ориза, се изсипва кокосовото мляко. Отброяваме канчетата до 3 към 1. Тъй като няма да достигне кокосово мляко, отмерваме остатъка до 3 канчета с вода (при нужда може да се добави още вода и последствие.) Добавяме кориандъра и солта. Вари се, докато оризът стане готов. Готови сме да хапнем топъл и хранителен ориз с вкус на далечна Латинска Америка.